ZASTUPNICA HRVATA U CRNOJ GORI

'Žao nam je što Hrvatska ni ne zna za nas'

18.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Stanje hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori značajno se popravilo od proglašenja neovisnosti te mlade države, ali tamošnji Hrvati vape za većom pažnjom Zagreba

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) prošle nedjelje prvi put je samostalno izišla na izbore i osvojila zastupničko mjesto u crnogorskom parlamentu, zahvaljujući novom izbornom zakonu koji im osigurava mandat ako prijeđu prag od 0,35 posto glasova.

I prošla dva saziva parlamenta Hrvati su imali zastupnika, ali zahvaljujući koaliranju s Milom Đukanovićem.

Ljerka Dragičević, nova stara zastupnica hrvatske manjine u Crnoj Gori, kaže da je razočarana odnosom matice prema Hrvatima u Crnoj Gori. 'Slabo nas se sjete. Željeli bismo da Hrvatska malo više vodi računa o nama', požalila se i dodala da Hrvati u Crnoj Gori nisu dijaspora, već autohtono stanovništvo.

Za hrvatske udruge u Crnoj Gori Hrvatska je, kaže ona, prošle godine je izdvojila tek oko 20 tisuća eura. Pomoć bi im dobro došla, recimo, da nabave još jedan repetitor kako ni se njihov radio Dux mogao dalje čuti. Problema u funkcioniranju zajednice ima, kao i svugdje. 'Velika je nezaposlenost, slaba zastupljenost manjina općenito u državnim institucijama, sudstvu, ali više nema problema oko slobodnog izjašnjavanja nacionalne pripadnosti kao prije', nabrojila je Dragičević i dodala da također postoje problemi oko restitucije koja se ne provodi.

Samostalna Crna Gora dala je tamošnjim Hrvatima vjetar u leđa. 'Mnogo je bolje danas nego je bilo, ali se ima još mnogo raditi', navodi Dragičević. Ona smatra da je od presudne važnosti za hrvatsku manjinu da aktivno sudjeluje u političkom život jer, ako nisu u politici, u parlamentu, onda će ostati marginalizirani kao zajednica. Ali ponovno se vraća na nužnu podršku iz matice.

'Dolaze razni timovi stručnjaka iz Hrvatske koji pomažu Crnoj Gori, ali se nitko nije javio u HGI niti oni znaju da HGI postoji u parlamentu. To boli čovjeka', iskrena je zastupnica Dragičević. Postoje i predstavništva hrvatskih tvrtki u Crnoj Gori, nastavlja ona, ali nitko iz Gospodarske komore nije barem kontaktirao našu manjinu, možda nekoga zaposlio.

'Nama je jasno da su naši osjećaji drugačiji prema Hrvatskoj nego što su zemlje matice prema nama', kaže osjetno nezadovoljna Dragičević. Sami se bore koliko mogu. I ovo jedno mjesto u crnogorskom parlamentu veliki je uspjeh za malu manjinu.

Osnovni zadatak HGI-ja je zaštititi hrvatski nacionalni identitet u Crnoj Gori. 'Oko 60 posto crnogorskog kulturnog blaga je naslijeđe hrvatskog naroda koji je živio na ovim prostorima, a od tih 60 posto 85 posto je pod zaštitom UNESCO-a', pohvalila se Dragičević i odmah dodala da se o svemu tome malo zna u Hrvatskoj. Najviše Hrvata u Crnoj Gori živi na području Tivtu i Kotoru. 'Nema nijednog grada u Crnoj Gori da nema ni jednog Hrvata', priča nam zastupnica HGI-ja.

U Vojkovićima, navodi, po popisu žive tri Hrvata, ali je HGI dobio sedam glasova. 'Jedino u Rožajima, Šavniku i Žabljaku nismo dobili nijedan glas', kaže ona. Što se tiče formiranja većine u Crnoj Gori, suradnja dolazi u obzir sa strankama koje će raditi na zaštiti hrvatske nacionalne manjine i zalagati se za ulazak i EU i NATO te, naravno, podržavati nezavisnost Crne Gore.

'Ulazak NATO i EU nama Hrvatima daje sigurnost u Crnoj Gori', zaključila je zastupnica Dragičević.