NEZAPAMĆEN EGZODUS

Estonija - gospodarsko čudo koje napuštaju stanovnici

18.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Unatoč povoljnim kretanjima u gospodarstvu, situacija u Estoniji za obične građane nije laka. Rezultat toga stanja je nezapamćeni egzodus radne snage, piše Deutsche Welle

Estonija je jedna od onih zemalja koje aktualna gospodarska kriza unutar Europske Unije nije pogodila u dramatičnim razmjerima kao što je to slučaj s nekim drugim gospodarstvima pogotovo na jugu EU-a. Gospodarski rast od osam posto se međutim između ostalog može zahvaliti padu plaća i mirovina. Osim toga, od gospodarskog uzleta profitiraju uglavnom bolje obrazovani u većim gradovima poput metropole Tallinna. Izvan većih urbanih središta stanovništvo jedva sastavlja kraj s krajem, piše Deutsche Welle

500 eura premalo

No situacija nije bolja ni za zaposlene u javnim službama. Nastavnici u prosjeku zarađuju oko 500 eura mjesečno što jenedostatno za život u Tallinnu gdje su stanarine ali i cijene hrane dosegnule zapadnoeuropsku razinu. Stoga se mnogi odlučuju na odlazak iz zemlje i to prije svega u obližnju Finsku. Stanovnici glavnoga grada su svega dva sata vožnje trajektom udaljeni od obećane zemlje i njezine prijestolnice Helsinkija. Iseljavanje u Finsku, koja zaposlenicima daje mnogo bolje uvjete uključujući i pravo na mirovinu već nakon pet godina rada, teče relativno glatko, što je između ostalog i zasluga kulturne bliskosti dvaju naroda što uključuje i sličnost jezika. Za ostale narode je to najveća prepreka kad se radi o useljavanju u Finsku. Stoga i ne čudi da u međuvremenu samo u Helsinkiju živi i radi preko 40.000 Estonaca. Među njima je i medicinska sestra Annika Funu-Craker. Ona svoju odluku da se prije nekoliko godina preseli u Helsinki nikada nije požalila. 'U Estoniji sam zarađivala 600 eura a u Helsinkiju zarađujem trostruko a ponekad i više od trostrukog', kaže Funu-Cracker.


Osipanje stanovništva

Njezin slučaj je karakterističan za tegobe estonskog društva: država ulaže u obrazovanje mladih koji nakon toga s diplomom u džepu odlaze preko mora u Finsku i tamo nastavljaju karijeru. No egzodus se ne kreće samo preko zaljeva nego i u mnogo udaljenije zemlje. Trenutno je na listi popularnosti Kanada vrlo visoko. Problem s iseljavanjem je vidljiv i iz statističkih podataka zbog kojih vlasti zvone na uzbunu. Po prvi put od osamostaljenja, broj stanovnika Estonije pao je ispod granice od 1,3 milijuna. U posljednja dva desetljeća Estonija je izgubila 18 posto stanovništva. Problem nije samo u iseljavanju nego, kako kaže estonski ministar financija Jürgen Ligi, i u padu nataliteta. No ministar isto tako zna da je iseljavanje dijelom i posljedica čeličnih gospodarskih reformi koje su baltičku zemlje doduše učinile 'uzornim učenikom' unutar EU-a ali su prouzročile i pad standarda. Jer pozitivni gospodarski pokazatelji i niska nezaposlenost ne mogu sakriti činjenicu da je kupovna moć građana sve niža. Već i oni koji dobivaju prosječnu plaću od oko 800 eura jedva sastavljaju kraj s krajem. Situacija s umirovljenicima, zbog prosječne mirovine od 320 eura, još je gora.

Do posla preko Facebooka

Estonija voli sebe predstavljati kao informatičku silu. No u toj novoj Estoniji kao da nema mjesta za 'obične' radnike poput automehaničara Demisa Volla. I on traži zaposlenje u susjednoj Finskoj. I to posve moderno, preko Facebooka. Dosad je dobio već dvije ponude i sprema se na izlet u Helsinki kako bi na licu mjesta vidio radi li se o ozbiljnim ponudama. No ostanak u Estoniji mu se sve više čini nemogućim. 'Mene ovdje više ništa ne drži', rezignirano zaključuje mladi automehaničar.