Svijet HUMAN RIGHTS WATCH

Kako je zapravo ubijen Gadafi?

Novi dokazi o ubojstvu svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija nakon njegova zatočenja i pogubljenja desetaka njegovih pristaša potiču pitanja o okolnostima njegove smrti, objavljuje Human Rights Watch u srijedu

Po verziji libijskih prijelaznih vlasti, Gadafi je ubijen u pucnjavi u trenutku zatočenja 20. listopada 2011. u Sirti, na sjeverozapadu zemlje. No svjedoci i mediji su tvrdili da je ubijen nakon što su ga zatočili ustanici.

Naslovljeno 'Smrt diktatora: krvava osveta u Sirti', izvješće na 50 stranica detaljno opisuje posljednje sate Gadafija i okolnosti njegove smrti, smrti njegova sina i pripadnika njegova konvoja, na temelju svjedočanstava i fotografija snimljenih mobitelom.

'Rezultati naše istrage potiču pitanja oko izvješća vlasti da je Moamer Gadafi ubijen u pucnjavi, a ne nakon zatočenja', tvrdi Peter Bouckaert, direktor hitne službe pri HRW-u.

'Dokazi sugeriraju da su paravojne snage oporbe smaknule nasumično najmanje 66 pripadnika Gadafijeva konvoja zatočenih u Sirti', rekao je on.

Paravojne snage u gradu Misrati zatočile su i razoružale pripadnike Gadafijeva konvoja, a potom ih istukli. 'Pogubili su najmanje njih 66 blizu hotela Mahari', dodaje on, ističući da su nekima ruke bile vezane iza leđa.
213360,180179,167780,165458
Kako je poginuo Gadafi?
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još