TURIZAM ŽIVOTNOG STILA

Hrvatska i BiH razvijaju Jadransku Provansu

16.10.2012 u 19:13

Bionic
Reading

Hrvatska će zatražiti od Europske investicijske banke (EIB) financiranje dva projekta, a jedan od njih je prekogranični projekt s Bosnom i Hercegovinom pod nazivom Jadranska Provansa, izjavila je u utorak u Luxembourgu ministrica vanjskih i europski poslova Vesna Pusić

Ministrica Pusić sudjelovala je u utorak u Luxembourgu na sastanku Vijeća za opće poslove zemalja članica EU-a te u Europskoj investicijskoj banci razgovorala s njezinim potpredsjednikom Antonom Ropom.

Kroz projekt Jadranska Provansa, u zaleđu Jadrana, zajedno s Bosnom i Hercegovinom razvijao bi se novi prostor turizma, objasnila je ministrica Pusić

'Prostor iza prvog planinskog lanca uz obalu apsolutno je atraktivan kao i neka od najpoznatijih područja u Europi poput francuske regije Provanse', rekla je ministrica dodajući da bi se u tom području razvijao novi tip turizma, 'koji nije turizam lokacije, nego turizam životnog stila, gdje ljudi dolaze da bi upoznali ukupni način života od kulture, kulture hrane, tradicije, arhitekture, ljekovitog bilja itd.'

Drugi projekt je centar izvrsnosti, hrvatski intelektualni proizvod koji je razvijen tijekom dugogodišnjeg približavanja Europskoj uniji.

'Mi smo razvili ekspertizu u izgradnji institucija države, naročito postkonfliktne države. To je tip znanja koji je naročito potreban u suvremenim uvjetima i Hrvatska je spremna prenijeti to znanje na druge zemlje u regiji, a potencijalno i na zemlje izvan regije, poput zemalja južnog Mediterana', rekla je ministrica Pusić.

Na sastanku Vijeća za opće poslove, koje čine ministri za vanjske ili europske poslove zemalja članica, razgovaralo se o pripremama za predstojeći summit EU-a i o Višegodišnjem financijskom okviru (VFPO), sedmogodišnjem proračuonskom okviru EU-a.

Za Hrvatsku je, prema pristupnom ugovoru, u tom sedmogodišnjem razdoblju predviđeno 13,7 milijardi eura, ali najveći dio tih sredstava nije zajamčen nego se može dobiti kroz kvalitetne projekte.

Za Hrvatsku je u ovom trenutku najvažnije dogovoriti povoljni aranžman o razdoblju u kojem se mogu korisiti ta sredstava za pojedinu proračunsku godinu. Po sadašnjem prijedlogu, sredstva namijenjena za jednu proračunsku godinu mogu se ugovarati još dvije naredne godine, a Hrvatska traži da se to produlji na tri, što bi joj povećalo izglede da bitno poveća iskoristivost raspoloživih sredstava.

'Ako u predviđenom razdoblju niste ugovorili i iskoristili ta sredstva ona propadaju. Mi smo za prvih šest mjeseci 2013. godine dobili mogućnost da koristimo ta sredstva te godine i još tri godine, a za sve ostale prijedlog je da budu još dvije godine. Sve imaju model N+ dvije godine i nema nikakva jamstva da ćemo mi dobiti više, ali na tome radimo i borimo se za to', rekla je ministrica Pusić dodajući da je za Hrvatsku važnije dobiti dulje razdoblje od samog iznosa koji se može povući.