Svijet ŠEKS S VANDORENOM

'Vlada mora najozbiljnije shvatiti upozorenja iz Europske unije'

  • Autor: Maja Šurina
  • 16.10.2012 19:56:58
  • 16.10.2012 14:43:27

Nakon što je prošli tjedan predsjedniku Sabora Josipu Leki i predsjednicima zainteresiranih saborskih odbora predstavio izvještaj o monitoringu, predsjednik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren danas je u Sabor pristigao na sastanak s predsjednikom Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Vladimirom Šeksom

'Europska unija smatra borbu protiv korupcije prioritetom i to je na vrhu dnevnog reda Europske unije', kazao je Vandoren novinarima nakon sastanka.

Nešto opširniji bio je Šeks, koji kazao da se s Vandorenom složio da se Nacionalno vijeće na što bolji način mora uključiti u borbu protiv korupcije.

'Tu smo se usuglasili s mišljenjem da Hrvatska treba ozbiljno primiti upozorenja koja se odnose na to da mora ispuniti određene obveze za pristupanje Europskoj uniji koje je preuzela. I na sjednici Nacionalnog vijeća ovaj tjedan će vijeće ozbiljno razmotriti i poslati poruku javnosti i Vladi da se najozbiljnije shvate upozorenja da Hrvatska mora ispuniti 10 točaka na koje je ukazano u izvještaju o monitoringu. To nisu teške obveze koja je Hrvatska preuzela da Vlada ne bi u kratkom roku, pa čak i do kraja travnja ispunila i da bude otvoren put ratifikaciji pristupnih ugovora i da nema više nikakvih zapreka', poručio je Šeks.
220427,220329,220308,219389Podsjetimo, u izvještaju o monitoringu koji je objavljen prošli tjedan Europska komisija upozorila je Hrvatsku da još treba ispuniti neke obveze iz tri pregovaračka poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012. godinu; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još