Svijet SKANDAL U IRSKOJ

Katolički svećenici i časne tukli i silovali djecu

  • Autor: Hina
  • 21.5.2009 8:03:00
  • 21.5.2009 7:53:29

Svećenici su desetljećima tukli i silovali djecu u katoličkim ustanovama u Irskoj, stoji u izvješću povjerenstva irske vlade objavljenom u srijedu.

Sirotišta i škole u Irskoj u prošlome stoljeću bila su mjesta straha, nemara i seksualnog zlostavljanja, navodi se u izvješću.

Istražno povjerenstvo za zlostavljanje djece, koje je vlada osnovala 2000., optužilo je naraštaje svećenika, časnih sestara i redovnika da su premlaćivali, izgladnjivali i u nekim slučajevima silovali djecu u mreži škola koje su bila pod nadzorom Katoličke crkve između tridesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća.

"Atmosfera straha, koju je izazvalo sveopće, prekomjerno i samovoljno kažnjavanje, zavladalo je većinom ustanova, a poglavito onima koje su skrbile o dječacima", navodi se u izvješću.

Tisuće djece je godinama zlostavljano
"Djeca su živjela pod svakodnevnim terorom ne znajući gdje ih čeka iduće premlaćivanje".

Opsežno izvješće, objavljeno nakon devetogodišnje istrage o radu ustanova koje su danas zatvorene, također optužuje ministarstvo obrazovanja zbog ravnodušnog stava prema vjerskim pravilima i propusta da zaustavi zlostavljanje.

Povjerenstvo je obavilo razgovore s 1.090 muškaraca i žena koji su bili smješteni u 216 ustanova, uključujući dječje domove, bolnice i škole.

Brojni od njih udomljeni su u crkvene ustanove zbog lošeg vladanja u školi, sitnog kriminala ili maloljetničke trudnoće i roditeljstva.

Tom Sweeney, koji je pet godina proveo u takvim školama, među ostalim i u školi u kojoj je prema izvješću zlostavljanje bilo "kroničan problem", rekao je da Industrijska škola Artane i dalje proganja bivše učenike.

"Svi koji su ušli u Artane iz nje nisu izašli kao sretni ljudi i nažalost mnogi su počinili samoubojstvo, mnogo je onih koji su završili u bolnicama i koji su zaboravljeni". "Artanu nismo zaboravili i nikada nećemo", rekao je Sweeney.

Saznanja o zlostavljanjima, uključujući niz skandala u kojima su svećenici silovali maloljetne dječake, narušilo je moralni autoritet Katoličke crkve u Irskoj, nekoć najreligioznijoj državi na svijetu.

Povjerenstvo je odustalo od prvotne namjere da u izvješću navede imena optuženih i spomenulo je samo one koji su bili osuđeni za svoje nedjela.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još