MARTIN SCHULZ

'Prestanite komplicirati, Hrvatska ulazi u EU!'

16.10.2012 u 10:50

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izjavio je za Reuters da ne treba previše komplicirati oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da očekuje kako će ona biti primljena 1. srpnja 2013. kako je dogovoreno

'Pacta sunt servanda', bio je jasan Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta i jedan od najmoćnijih europskih socijaldemokrata, kada su ga novinari upitali oko prijedloga da se stopira ulazak Hrvatske u EU.

'Izvještaj Europske komisije o napretku Hrvatske je kritično intoniran te doista postoji nekoliko točaka koje treba srediti, no s Hrvatskom su sklopljeni jasni ugovori i dogovoren termin pristupanja. Naravno, očekujem da će Hrvati ispuniti prijedloge Komisije koji se tiču poboljšanja policije i pravosuđa, zapravo znam da na tome već rade', izjavio je Schulz u Berlinu.

Schulz se tako jasno usprotivio izjavama predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta (CDU), koji je pozvao da se zaustavi proširenje EU, čime bi i Hrvatska ostala izvan Unije. Nakon nekoliko dana negativno intoniranih poruka u vezi s ulaskom Hrvatske u EU, koje su ponajviše dolazile iz redova njemačkih demokršćana, i to od političara s malo izvršne moći, činjenica da se predsjednik Europskog parlamenta snažno zauzima za pristup Hrvatske EU svakako je pozitivan signal.