RADNI POSJET

Pusić u srijedu u Londonu

16.10.2012 u 10:39

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u srijedu u radnom posjetu Velikoj Britaniji gdje će se sastati sa svojim britanskim kolegom Williamom Hagueom i održati predavanje u sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Kako je najavljeno, Pusić će s Hagueom u Londonu razgovarati o odnosima između dviju zemalja te o aktualnom stanju u Europskoj uniji. Očekuje se da će hrvatska ministrica sa svojim domaćinom razgovarati i o procesu ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske i Europske unije u Velikoj Britaniji.

Pusić bi se u Londonu također trebala sastati s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem, a nakon toga u sjedištu EBRD-a održati predavanje na temu 'Hrvatska u EU-u'.

Britanski parlamentarni dužnosnici ranije su u razgovorima s hrvatskim kolegama najavili da bi britanski parlament hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom mogao ratificirati do Božića ove godine.

Dosad je hrvatski pristupni ugovor ratificiralo 17 zemalja članica EU-a, a da bi Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravna članica EU-a, to treba napraviti svih 27 članica.

Ukoliko London ratificira taj ugovor do Božića, hrvatska diplomacija bi se još više približila svom neslužbenom cilju da do kraja godine pristupni ugovor ratificira najmanje 20 zemalja članica.