ULOGA DVOSTRUKOG AGENTA

Zagrepčanka Amina CIA-u dovela do vođe Al Kaide

Bionic
Reading

Danska obavještajna agencija (PET) odbila je u ponedjeljak komentirati izjave svog bivšeg agenta koji je rekao da mu je CIA bila platila da pošalje ženu iz Zagreba radikalnom američko-jemenskom imamu Anwaru al-Awlakiju kako bi ga locirala i likvidirala

Anwar al-Awlaki

Danski dnevnik Jyllands-Posten prenio je u nedjelju izjave bivšeg agenta Mortena Storma koji je rekao da je dobio 250.000 dolara u gotovu novcu kako bi organizirao putovanje jedne muslimanke iz Hrvatske u Jemen gdje je trebala postati treća žena tog imama povezanog s Al Kaidom.

'Zadatak je bio pronaći osobu sličnu njemu, s istom ideologijom i istog mentaliteta', rekao je Storm.

Tu tridesetšestogodišnju ženu, obraćenicu na islam, pronašao je preko Facebooka i u travnju 2010. sastao se s njom u Beču. Dva mjeseca poslije, rekao je Storm, odletjela je u Sanu, glavni grad Jemena, ne znajući da joj je u prtljazi uređaj za praćenje koji će, kada dođe do Awlakija, omogućiti CIA-i da locira i likvidira ekstremističkog imama.

Storm je još rekao da plan nije uspio zbog toga što je buduća supruga otišla iz Sane Awlakiju ostavivši prtljagu u jemenskoj prijestolnici. Odgovarajući na upit AFP-a, PET je rekao da ne može 'javno potvrditi jesu li neke osobe korištene kao izvori'.

Amina je za sebe tvrdila da je velika Al-Awlakijeva obožavateljica, kojemu je i ranije pisala s molbom da ju primi za ženu.

Storm: Kako sam vrbovao Aminu

'CIA i PET vidjeli su veliki potencijal. Preko ove bi islamistkinje iz Hrvatske mogli locirati terorističkog vođu i napokon ga smaknuti. I njega i nju', kaže Storm. Javio je Anwaru Al-Awlakiju da je našao zgodnu kandidatkinju, a s Aminom je ugovorio sastanak u Beču, prenosi Večernji list. Ona je za njega snimila video poruku.

Relativno privlačna Zagrepčanka očito je zapala za oko terorističkom vođi, te joj je on poručio da dođe i sa sobom ponese samo najnužniju odjeću i 3.000 dolara, u samo jednom koferu.

'Poslao sam Amini poruku da se ponovo nađemo u Beču, a nabavio sam i kofer koji je CIA nakrcala uređajima za praćenje', kaže Storm. Kofer, pogodnu odjeću i novac predao je Amini koja se potom vratila u Zagreb kako bi sačekala nove upute. Al-Awlaki joj je samo nekoliko tjedana potom poručio da dođe, a internetom joj je poslana i avionska karta za Jemen.

'Od trenutka kad je krenula, otkad se ukrcala na autobus na zagrebačkom kolodvoru imali smo ju neprestano pod kontrolom. Agenti CIA-e bili su kraj nje na kolodvoru, vozili se s njom autobusom, stajali kraj nje na Plesu... Agenti su bili nedaleko od nje u zrakoplovu, drugi su ju dočekali kad je sletjela u Sanu... Ni u jednome trenutku nije posumnjala da je pod neprestanom prismotrom', kaže Storm.

'Želim umrijeti kao i moj suprug'

U Sani su Aminu preuzeli operativci Al Kaide, ali elektronski uređaji besprijekorno su odavali njenu lokaciju. Ideja je bila da otkriju njenu poziciju i kada se sretne s Al-Awlakijem, nakon čega bi bespilotnim letjelicama bila uništena cijela kuća. Ipak, nešto je krenulo krivo.

'Amina je trebala ostati dva mjeseca u Sani kako bi pohađala školu jezika i naučila arapski, no nekoliko dana potom dobila je poruku od Awlakija da dođe do njega i sve stvari koje je ponijela sa sobom neka ostavi u glavnom gradu. Smjela je ponijeti samo nekoliko odjevnih predmeta, i to u najlonskoj vrećici', kaže Storm govoreći kako su izgubili njen trag.

Amiona se udala za Anwara An-Awlakija, a kada je on prošle godine poginuo u napadu bespilotne letjelice dobila je posao urednice u Al Kaidinu časopisu Inspire.

'Htjela sam postati bombaš samoubojica, ali braća iz Al Kaide nisu mi dopustili. Ipak, želim umrijeti baš kao i moj suprug', napisala je Amina u posljednjem izdanju ovog terorističkog časopisa.