NESUĐENI AZILANTI

Bruxelles upozorava Balkan na moguće uvođenje viza

15.10.2012 u 20:39

Bionic
Reading

Europska komisija je u ponedjeljak upozorila nekoliko zemalja zapadnog Balkana na mogućnost ponovnog uvođenja viza zbog sve većeg broja zlouporaba kod podnošenja zahtjeva za azil

Šest zemalja EU-a - Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska, Luksemburg i Nizozemska - zatražilo je mogućnost ponovnog uvođenja obavezne vize za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju, nezadovoljne zbog porasta broja neutemeljenih zahtjeva za azil koje podnose državljani tih zemalja kad se nađu na teritoriju zemalja članica EU.

'Primili smo pismo koje su potpisali ministri unutarnjih poslova šest zemalja članica u kojemu traže što brži dogovor o zaštitnoj odredbi koja bi omogućila ponovno uvođenje viza za slučajeve težih prekršaja', rekao je Michele Cercone, glasnogovornik Cecilie Malmstroem, povjerenice za unutarnje poslove.

O tom će se zahtjevu raspravljati na idućoj sjednici ministara unutarnjih poslova EU-a 25. listopada u Luxembourgu, dodao je glasnogovornik.

'Stanje zabrinjava', priznao je. 'Velika većina zahtjeva za azil je neutemeljena i štetna jer preopterećuju službe zadužene za rješavanje zahtjeva u državama koje su se žalile', rekao je.

Propisi o azilu zahtijevaju naime da se svih zahtjevi rješavaju pojedinačno, istaknuo je. Državljani pet spomenutih zemalja podnijeli su u Njemačkoj gotovo 5.000 zahtjeva za azil od početka 2012., podsjetio je.

Mogućnost ulaska u EU bez vize 'uključuje odgovornost vlasti i građana tih zemalja', upozorio je glasnogovornik Malmstroem.

'Važno je da vlasti u tim zemljama djeluju i donesu jake mjere jer ako se taj problem brzo ne riješi, postoji mogućnost da će morati snositi posljedice', naglasio je. 'Nismo dobili konkretan zahtjev za ponovno uvođenje viza', rekao je Cercone, dok vlade i parlament EU-a upravo pregovaraju o zaštitnoj klauzuli.

'Ako se postigne dogovor o tome, zemlje će moći prijaviti problem i zatražiti primjenu te klauzule za ukidanje bezviznog režima. Komisija će proučiti taj zahtjev i ponuditi rješenje koje će države morati odobriti kvalificiranom većinom', rastumačio je Cercone.