PUSIĆ S WESTERWELLEOM

'Od Njemačke ne očekujemo popust, nego fer ocjenu!'

15.10.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na rubu sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU-a u Luksemburgu se sastala s njemačkim kolegama, ministrom vanjskih poslova Westerwelleom i s ministrom za Europu Michaelom Linkom, koji su nedvosmisleno potvrdili da Njemačka namjerava zadržati fer odnos prema Hrvatskoj – fer ocjena za fer posao

Hrvatska je posljednjih dana izložena kritikama njemačkih medija i parlamentarnih dužnosnika. Nakon izvješća o monitoringu Europske komisije, koje je objavljeno u srijedu, u Njemačkoj se proširio dojam da Hrvatska još nije spremna za članstvo u Europskoj uniji. Njemačka je jedna od deset zemalja koje još uvijek nisu ratificirale pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom.

Pusić je novinarima rekla da Hrvatska je napravila ogroman pomak. 'Od 51 zadaće došli smo na 10 i od 33 poglavlja na četiri, ali imamo još tih deset zadaća i mi smo toga u potpunosti svjesni. Smatramo da smo apsolutno i u potpunosti sposobni izvršiti sve to', kazala je ministrica. Pusić je kaže da se neke od zadaća koje je Komisija naznačila u svom izvještaju o Hrvatskoj već rješavaju kroz akcijski plan za tih 10 točaka. 'Hrvatska u EU-u nije ničiji projekt nego hrvatski. To je naš projekt. Ne očekujemo nikakav popust i da nam se ništa progleda kroz prste. Ne očekujemo nikakav klijentelizam. Očekujemo samo fer ocjenu za fer posao. Mi smo u potpunosti u stanju ispuniti sve što smo si sami zadali i što je pred nas stavljeno i to ćemo ispuniti', poručila je ministrica Pusić.

Podsjetimo, deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012. godinu; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.