Svijet VELIKA BRITANIJA

Medijima vladaju muškarci i seksistički stereotipi

Seksistički stereotipi, ponižavajuće fotografije žena i muška imena potpisana ispod članaka dominiraju naslovnicama britanskih novina, pokazalo je istraživanje organizacije Women in Journalism (WiJ), a prenio je Guardian

Prema analizi devet nacionalnih novina tijekom četiri tjedna od ponedjeljka do subote, novinari su napisali 78 posto svih članaka na naslovnici i muškarci su činili 84 posto spomenutih ili citiranih u glavnim člancima.

Jedine žene koje su bile redovito fotografirane u tom razdoblju su vojvotkinja od Cambrigea, njezina sestra Pippa Middleton i žrtva zločina Madeleine McCann. Tri najčešće fotografirana muškaraca su bili Simon Cowell, čija je biografija objavljena tog mjeseca, Nicolas Sarkozy, koji se natjecao na izborima, i princ William.

Istraživanje WiJ-a blisko odražava studiju koju je proveo Guardian prošle godine, a koja je otkrila da su u tipičnom mjesecu 78 posto novinskih članaka napisali muškarci, 72 posto suradnika Question Timea su muškarci i 84 posto novinara i gostiju na programu Today Radija Four su također muškarci.
217903,220001,206180,217903
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još