Svijet NOBELOVAC STIGLITZ

'Euro nije dobar za mir'

Euro dijeli Europljane i nije dobar za mir, ocijenio je u intervjuu za njemački dnevnik Handelsblatt od ponedjeljka dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju za 2001. Amerikanac Joseph Stiglitz.

"Svi vanjski promatrači suglasit će se da su Europljani u ovom trenutku podijeljeni oko eura i politike spašavanja eura. Podjele su prisutne među državama, ali i unutar samih država u kojima jačaju ekstremističke i nacionalističke struje. To nije dobro za mir. Ukratko, euro je bio konttraproduktivan", rekao je Stiglitz, profesor na svučilištu Columbiji.

Ocijenio je da je "sadašnje stanje nestabilno" i vodit će ili "jačoj integraciji" ili "njezinu slabljenju".

Utemeljitelji Europske unije "bili su u pravu kada su odlučili stvoriti euro", ali su zacijelo zamišljali političku uniju, a "ne prisilno zajedništvo kako bi izbjegli katastrofu".

Stiglitz je ipak pozdravio odluku Nobelova odbora da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli Europskoj uniji. "EU je stvorena kao mirovni projekt i osigurala je mir u Europi. Zbog toga zaslužuje nagradu", međutim, "EU nije isto što i eurozona", naglasio je Stiglitz.199365,198402,190998,158198
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još