HAKERI PROTIV ASSANGEA

Pukla je ljubav između WikiLeaksa i Anonymousa

12.10.2012 u 21:17

Bionic
Reading

Pukla je ljubav između WikiLeaksa i Anonymousa – poznata hakerska organizacija distancirala se od zviždačke stranice nakon što je WikiLeaks kao preduvjet za pristup tajnim dokumentima postavio donacije, što Anonymousi vide kao izdaju, prenosi Guardian.

Hakeri su putem Twittera poručili da je WikiLeaks postao show jednog čovjeka, osnivača Juliana Assangea te da je prvotna ideja o objavljivanju značajnih, ali povjerljivih informacija bačena u drugi plan. Objašnjavaju kako ih ne zanima Assangeova večera s Lady Gagom, već dokumenti koje vlade žele sakriti od javnosti, objašnjavaju.

Anonymousi su dugo bili najodaniji i najglasniji partneri WikiLeaksa, no u posljednje vrijeme to se počelo mijenjati.

"Već duže vrijeme brine nas smjer u kojemu se WikiLeaks kreće. Tijekom proteklih mjeseci žarište se pomaknulo od curenja podataka i borbe za slobodu na informacije, a u središtu je sve više Julian Assange. Od danas Anonymous više neće pružati nikakvu podršku WikiLeaksu ni Julianu Assangeu", poručuju iz Anonymousa, dodajući kako se još uvijek protive izručenju Assangea SAD-u jer je on samo izdavač, a ne zločinac.

Stranica je u četvrtak postavila zahtjev za donacijama koji se automatski pojavljuje kada posjetitelji žele pročitati dokumente. Neki korisnici ne mogu pristupiti sadržajima ne doniraju li novac, a u WikiLeaksu su putem Twittera poručili kako moraju nadoknaditi velike novčane gubitke do kojih su došli povlačeći se po vojnim sudovima. No raskid s Anonymousima mogao bi im itekako našteti jer su im oni važan izvor informacija, poput nedavno objavljenih e-mailova privatne sigurnosne tvrtke Stratfor.