LAWRENCE G. ROSSIN

Preminuo bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj

12.10.2012 u 14:31

Bionic
Reading

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence G. Rossin preminuo je u subotu, 6. listopada, izvijestila je njegova obitelj. Rođen 1952. godine, bio je treći američki veleposlanik u RH, nakon Petera Galbraitha i Williama Montgomeryja, a svoj je mandat služio od 2001. do 2003.

To je razdoblje ostalo zapamćeno po velikom američkom pritisku na hrvatske vlasti zbog odbijanja potpisivanja ugovora o nepredaji američkih državljana stalnom Međunarodnom kaznenog sudu u Haagu, (tzv. članak 98.).

Sredinom 2003. godine SAD je zbog toga Hrvatskoj uveo zabranu vojne pomoći prema programu Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (IMET). Zabrana je ukinuta u listopadu 2006, uoči posjeta tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Washingtonu, gdje se sastao s tadašnjim predsjednikom SAD-a Georgeom W. Bushom.

Prije dolaska u Hrvatsku Lawrence Rossin bio je šef Misije SAD-a u Prištini nakon zračnih udara NATO-a na tadašnju Jugoslaviju 1999. i dolaska KFOR-a na Kosovo. Nakon odrađenog mandata u RH ponovno se vratio na Kosovo kao zamjenik šefa UNMIK-a.