POZIV IZ BRUXELLESA

'Ratificirajte na vrijeme hrvatski pristupni ugovor!'

11.10.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Zajednički parlamentarni odbor Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta pozvao je u četvrtak u Bruxellesu zemlje članice EU-a koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor, da to na vrijeme učine kako bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja sljedeće godine

'Zajednički parlamentarni odbor pozdravio je ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u 16 parlamenta zemalja članica i pozvao sve preostale zemlje članice da to pravodobno učine kako bi se Hrvatska pridružila EU-u 1. srpnja 2013. godine', kaže se u zajedničkim preporukama prihvaćenim nakon dvodnevnog sastanka u Bruxellesu.

Zajednički parlamentarni odbor predstavlja oblik suradnje između Hrvatskoga sabora i Europskog parlamenta, a čini ga 15 zastupnika Hrvatskog sabora i isto toliko zastupnika Europskog parlamenta. Sljedeći sastanak ZPO-a održat će se u travnju sljedeće godine u Hrvatskoj i to će biti njegov zadnji sastanak jer s ulaskom Hrvatske nema više potreba za zajedničkim odborom.

U preporukama je pozdravljeno i izvješće o monitoringu koje je u srijedu objavila Europska komisija. 'Jučerašnje izvješće Europske komisije predstavlja zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske 1. srpnja 2013. godine', izjavio je supredsjedatelj ZPO-a, švedski demokršćanin Gunnar Hoekmark. On je istaknuo da više nema nikakve dvojbe da će pristupni ugovor biti ratificiran na vrijeme.

Drugi supredsjedatelj ZPO-a, hrvatski zastupnik Andrej Plenković, izrazio je zadovoljstvo sadržajem rasprave na dvodnevnom sastanku, na kojem je analizirano izvješće o monitoringu Europske komisije. 'Zajednička ocjena jest da je izvješće vrlo pozitivno, da su identificirane precizne zadaće koje Hrvatska treba provesti u sljedećih nekoliko mjeseci kako bi zadnje izvješće Europske komisije na proljeće sljedeće godine dalo političku legitimaciju za članstvo od 1. srpnja 2013. godine', rekao je Plenković.