Svijet PO PRAVDU U STRASBOURG

Majke Srebrenice predale tužbu protiv UN-a

Predstavnice udruge 'Majke enklava Srebrenica i Žepa' u četvrtak su Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu predale tužbu protiv Ujedinjenih naroda, koje drže suodgovornima za genocid počinjen nad tisućama Bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995. godine

'Tražili smo samo da se donese pravedna presuda i da ona ne bude politička kao u slučaju vrhovnog suda Nizozemske koja je bila u korist UN-a a na štetu žrtava', izjavila je za medije u BiH Munira Subašić, predsjednica udruge srebreničkih majki koja je i sama otputovala u Strasbourg.

Na pokretanje postupka pri Europskom sudu za ljudska prava članice obitelji ubijenih Srebreničana odlučile su se nakon što je nizozemski vrhovni sud u travnju odbio njihovu tužbu podnešenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) nisu poduzeli ništa kako bi bošnjačko stanovništvo zaštitili od masovnih ubojstava koje su počinile srpske snage.

Nizozemski je sud tužbu odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima koji djeluju po zastavom svjetske organizacije.

Mostarski odvjetnik Semir Guzin, jedan od pravnih zastupnika udruge 'Majke enklave Srebrenice i Žepe' pojasnio je kako je Europskom sudu za ljudska prava zapravo uručen priziv zbog povrede prava majki Srebrenice.

'Riječ je o pravnom lijeku a ne o nekoj novoj tužbi', pojasnio je Gizin.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još