NOVI SUVENIR

Staklene boce Coca Cole idu u povijest!

11.10.2012 u 12:06

Bionic
Reading

Coca Cola je odlučila - više se neće proizvoditi manje staklene i povratne bočice koje su se ponovno punile. To je, kako kaže američka novinska agencija AP, kraj jedne ere za ljubitelje Coca Cole

Naime, tvrtka Winona iz savezne države Minnesote, koja je za Coca Colu proizvodila te bočice od 1932. godine, objavila je u utorak da više nema poslovnog rezona za nastavak izrade boca koje su bile prodavane uz depozit od 20 centi, a on se vraćao uz povrat.

Limenke i PET boce tako su istisnule originalnu staklenu bočicu koja je svojim dizajnom postala jednom od ikona prošlog stoljeća, posebno kad je riječ o zemljama iza željezne zavjese, u kojima gdje je pijenje Coca Cole nerijetko bilo smatrano ozbiljnim ideološkim prekršajem.

Središnjica velike svjetske kompanije za proizvodnju bezalkoholnih pića u Atlanti objavila je da se više neće proizvoditi manje boce težine 6 unci (184 grama), ali će i dalje nastaviti puniti boce od 8 unci (226 grama) koje imaju manje stakla, ali sadrže više napitka (to su one boce koje su poznatije na našem tržištu). Te se boce mogu reciklirati, ali nisu povratne.

Manje boce, čija je proizvodnja sada prestala, bile su sve rjeđe pa su se kupovale više kao suvenir, a vlasnik tvrtke Winona je za AP izjavio da su često kolekcionari dolazili do njih samo da kupe nekoliko primjeraka.

U posljednjoj je turi u utorak proizvedeno 6000 tih bočica koje će se prodavati online za 20 dolara po komadu.

Prve povratne bočice proizvedene su 1916. godine, a 1961. proizvedene su veće bočice koje se nisu vraćale niti su mogle biti nanovo punjene.