Svijet RUGANJE PRAVOSUĐU

Ruske novine ismijavaju slučaj Pussy Riot

Ruske novine ismijale su u četvrtak odluku moskovskog suda kojom je oslobođena jedan od članica ruske punk grupe Pussy Riot dok je potvrđena kazna dvjema članicama osuđenima zbog izvođenja 'punk molitve' u moskovskoj katedrali kojom su zazivale odlazak s vlasti predsjednika Vladimira Putina

'Živio naš ruski sud! Ne samo da je najhumaniji, nego je i najnepredvidljiviji i najnelogičniju sud na svijetu!', piše dnevnik Moskovki komsomoljec.

'Najsmješnije je da je moskovski sud donio svoju odluku slijedeći logiku apsurdnih optužbi', ocjenjuje dnevnik Vedomosti u svom uvodniku.

'Dogodilo se čudo', piše Komsomoljskaja pravda.

Rusko pravosuđe u srijedu je iz zatvora pustilo Ekatarinu Samucevič i preinačilo joj kaznu u uvjetnu, no potvrdilo je dvogodišnju zatvorsku kaznu za druge dvije mlade žene - Nadeždu Tolokonnikovu i Mariju Aljohinu.

Članice su se žalile na presudu izrečenu u kolovozu kojom su osuđene na kazne dvogodišnjeg zatvora zbog huliganizma i poticanja vjerske mržnje jer su molitvom u crkvi pozivale Gospu da 'Putina otjera s vlasti'.

Irina Hrunova, odvjetnica oslobođene Samucevič, rekla je da njezina klijentica nije sudjelovala u 'molitvi' pred oltarom, jer je bila privedena 15 sekundi po ulasku u katedralu. Sud je time uzeo u obzir pojedinačnu odgovornost svake članice skupine. Druge dvije mlade žene doznat će za desetak dana u koji će radni logor biti poslane.
219399,218050,214273,213090
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još