CHRISTINE LAGARDE

'Stope nezaposlenosti su zastrašujuće i neprihvatljive'

11.10.2012 u 09:51

Bionic
Reading

Šefica MMF-a Christine Lagarde pozvala je na odlučne akcije svjetskih lidera kako bi se okončala neizvjesnost u globalnom gospodarstvu koju produljuje 'zastrašujuća i neprihvatljiva' stopa nezaposlenosti, piše britanski The Telegraph

Govoreći samo nekoliko dana nakon što je MMF snizio svoje globalne prognoze rasta za ovu i iduću godinu, Lagarde je rekla kako ekonomska slabost nije samo rezultat 'rizika', kao što je kriza eurozone, već i rezultat 'stupnja neizvjesnosti u mnogim dijelovima svijeta - bilo da se radi o Europi ili Americi'.

'To odvraća investitore od ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta', rekla je Lagarde.

'Potrebna nam je akcija kako bismo skinuli veo neizvjesnosti. Očekujemo hrabru i kooperativnu akciju dijela naših članica', rekla je Lagarde na brifingu za novinare uoči polugodišnjeg sastanka MMF-a u Tokiju koji će se održati u petak i subotu.

Ona je također ponovila kako je MMF omekšao po pitanju štednje rekavši da vlade više ne bi trebale nastavljati s konkretnim ciljevima smanjenja duga, već bi se trebale usredotočiti na provedbu reformi.

Ako zaduživanje bude raslo kao izravna posljedica iscrpljujućih mjera rasta, MMF sada misli da to treba tolerirati, a ne riješiti na način da se povećavaju porezi ili smanji potrošnja.