POSLIJE MENE POTOP

Janša: Moja Vlada nema alternativu

11.10.2012 u 09:39

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da njegova vlada i mjere za financijsku stabilizaciju koje je predložila "nemaju alternativu", te da pokušaji blokiranja promjena predstavljaju političku "sabotažu" i ugrožavaju suverenitet države.

"Ova vlada neće odstupiti jer ona nema alternative, ona ima većinu u parlamentu. Misliti da će vlada zbog blokada dati ostavku, to je iluzija i pogrešna kalkulacija", rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju u srijedu kasno na večer.

On je tako komentirao pokrenute akcije prikupljanje potpisa za referendum na kojemu bi se glasovalo o već usvojenim zakonima, zakonu o sanaciji banaka i zakonu o holdingu za upravljanje državnom imovinom, te privremeni suspenzivni veto što ga je na te zakone u srijedu odredilo državno vijeće, svojevrsni gornji doma parlamenta sastavljen od 40 članova, nakon čega će parlament o tim zakonima morati još jednom glasovati.

Iza takvih "politikantskih" akcija po Janšinoj ocjeni stoji parlamentarna oporba, a to vodi državu prema točki u kojoj bi morala tražiti financijsku pomoć međunarodnih ustanova. To vlada ne želi jer bi to onemogućilo donošenje suverenih odluka, prepolovilo bi vrijednost državne imovine, a negativno bi djelovalo na strane investitore jer bi se morali povećati porezi, pojasnio je slovenski premijer.

"Time što vode Sloveniju prema točki u kojoj bi morala zatražiti međunarodnu financijsku pomoć oni zapravo zazivaju situaciju u kojoj bi vlada dobila veće dodatne ovlasti koje zapravo ni sama ne želi", upozorio je Janša.

Tada bi u bitno težim prilikama, uz pomoć međunarodnih financijskih injekcija vlada neke stvari morala srediti, pa bi se i pravila o referendumu promijenila rekao je Janša. "Tada bi u bitno otežanim prilikama parlament na stolu imao ponudu: uzmi ili ostavi, a odbacivanje ponude značilo bi da bi plaće za državni aparat u roku nekoliko mjeseci postale upitne", ustvrdio je slovenski premijer.

"Druga alternativa bili bi samo izvanredni izbori, možda i dva puta kao u Grčkoj. A na kraju bi onaj koji bi posuđivao novac zahtijevao postavljanje takve vlade koja će u stvari biti sposobna dovesti u red i dugoročno osigurati da država taj novac bude sposobna vraćati", drži Janša.

Slovenski premijer je upozorio one koji pokušavaju "rušiti reforme", što ih je u cjelini potrebno prihvatiti do kraja godine, da njihova aktivnost negativno djeluje i na nastojanja vlade koja je upravo krenula u ponudu izdavanja obveznica nominiranih u američkih dolarima jer strani investitori prate što se događa u zemlji.