KAMPANJA U SAD-U

Najveća Obamina greška: Dozvolio da Romney postane prihvatljiv

11.10.2012 u 08:10

Bionic
Reading

Američka predsjednička kampanja ulazi u samu završnicu, manje je od mjesec dana do izbora na kojima će se trasirati politika još uvijek najveće svjetske sile za sljedeće četiri godine. I u takvom trenutku stiže vijest koja je temeljito uzdrmala tabor sadašnjeg predsjednika Baracka Obame: republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney prvi je put prema anketi koju su proveli Reuters/Ipsos prešao u vodstvo. Romneya sada podržava 45 posto birača, a Obamu 44 posto

Iako se može činiti da je razlika neznatna i da spada u područje statističke pogreške (oko tri posto), riječ je ipak o važnoj potvrdi trenda među američkim biračima. Republikanski je kandidat odjednom postao privlačniji kao izbor od dosadašnjeg predsjednika i Obamina kampanja će se morati ozbiljno potruditi kako bi zaustavila i preokrenula taj trend.

Mitt Romney je, slažu se gotovo svi komentatori u američkim medijima, pobijedio u predsjedničkoj debati i svoju kampanju opet usmjerio uzlazno. Obama je pak izgubio dah - vodio je cijeli rujan - i sada mu prijeti mogući nastavak pada (iako se potvrdilo da je nastavljen pad nezaposlenosti, što je jedna od ključnih tema koja brine američke birače i koja će utjecati na njihovu konačnu odluku).

Istraživači iz anketne agencije Ipsos pak tvrde kako je zapravo riječ o pravoj slici stanja jer su ispitivanja javnog mnijenja i prije rujna pokazivalo izjednačenost dvojice kandidata. Izuzetno uspješna demokratska konvencija je to promijenila, ali sada dolazi do povratka na prijašnje stanje te se više ne očekuju značajnije promjene, što znači da će se nastaviti usporedna, izjednačena utrka u kojoj će biti teško predvidjeti pobjednika.

Ključno je stoga pitanje što bi koja strana trebala učiniti da osigura potrebnu prednost. Demokratima skloni komentatori tvrde kako je Obama napravio izuzetno tešku pogrešku: dozvolio je da Romney postane prihvatljiv biračima. Naime, jedan od ključnih problema njegove kampanje (i za republikansku nominaciju i sada u utrci za Bijelu kuću) bila je njegova hladnoća i udaljenost od svakodnevnih problema s kojima se suočava većina Amerikanaca. Obama je, tvrde, tijekom debate propustio priliku da ga dodatno predstavi takvim (što sada i sam priznaje).

Tako sada 39 posto ispitanika smatra da Romney ima bolji pristup problemu saveznog deficita, a za Obamu to isto misli 27 posto - prije debate bili su izjednačeni na 33 posto. Slično je stajalište ispitanika kad je riječ o upravljanju američkom ekonomijom i borbi protiv nezaposlenosti. Obama i dalje bolje stoji kad je riječ o zdravstvenom i socijalnom osiguranju te borbi protiv terorizma. Još uvijek nešto bolje stoji i po pitanju poreza, ali je tu zabilježio pad od sedam posto, dok je Romney skočio četiri posto.

Ipak, treba imati na umu da pobjedu na američkim izborima ne donosi ukupni postotak glasova, već broj elektora. Kad je pak o njima riječ, Obama je još uvijek u vodstvu, ali i ono bi se moglo istopiti.