POVRATAK ZAPADU

Orban i Merkel u potrazi za boljim odnosima

10.10.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak će se u Berlinu sastati s kancelarkom Angelom Merkel i nastojati poboljšati političke odnose narušene otkako je 2010. taj konzervativni političar došao na vlast, no unatoč tomu Mađarska i Njemačka sve su to vrijeme održavale jaku gospodarsku suradnju

U središtu razgovora u Berlinu u četvrtak bit će bilateralni odnosi i kriza u eurozoni, a Viktor Orban treba u sklopu posjeta treba održati i govor u Zakladi Konrad Adenauer.

Dijalog između Mađarske i Njemačke, tradicionalnih saveznica, usporio je Orbanovim dolaskom na vlast, jer su njegovi prioriteti odstupali od njemačkih težnji, kažu analitičari koje prenosi mađarska agencija MTI.

'Međusobni manjak razumijevanja razvio se iz nedostatnog dijaloga te iz razlika u stajalištima i političkoj kulturi', rekao je Gereon Schuck iz Njemačkog vijeća za vanjsku politiku.

Nerazumijevanju su pridonijeli i mediji koji su raspirivali nerazumijevanje, ali s vremenom su se te medijske rasprave 'smirile i postale objektivnije', rekao je Schuck.

Kai-Olaf Lang, voditelj Odjela za istraživanje pri Njemačkom institutu za međunarodna i sigurnosna pitanja drži da je promjena vlasti u Budimpešti 2010., izazvala komplikacije u njemačko-mađarskim odnosima. Između ostalog i zato što su pojedini njemački politički krugovi zabrinuti stanjem demokracije, pluralizma i ustavnosti u Mađarskoj.

Unatoč političkim nesuglasicama dvije su strane održavale suradnju. Tako Mađarska 25 posto svog izvoza i uvoza realizira s Njemačkom koja je njezin glavni gospodarski partner, piše agencija AFP.

Otkako je preuzeo dužnost, Orban je, osim sudjelovanja na sastancima na vrhu Europske unije, svoja službena putovanja usredotočio na istok pa je nedavno posjetio Kinu, Gruziju ili Kazahstan.

Početkom 2012. u Mađarskoj je uveden novi ustav sa zakonima neusklađenima prema politici Bruxellesa. Jedan od njih je zakon o Mađarskoj središnjoj banci, koji po ocjeni Europske komisije ugrožava neovisnost te institucije. Nadalje, zakon o medijima analitičari su ocijenili zauzdavanjem medijskih sloboda, no s vremenom ipak je prihvaćena razblažena verzija.

Premijer najzaduženije članice EU u središnjoj Europi, Orban je početkom rujna odbio kao neprihvatljive uvjete Međunarodnog monetarnog fonda za financijsku pomoć od 15 milijarda eura o kojima je Budimpešta pregovarala s MMF-om i EU-om. Ovaj tjedan vlada je počela kampanju protiv uvjeta MMF-a s kojim se nada nastaviti pregovore.