NOVI OBRAT U PROCESU

Sud oslobodio jednu članicu Pussy Riot!

10.10.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Sud u Moskvi danas je uvažio žalbu i oslobodio zatvora jednu od tri članice provokativne aktivističke skupine Pussy Riot, Jekaterinu Samucevič. Preostalim dvjema ženama, Nadježdi Tolokonnikovoj i Mariji Aljohini, žalbe su odbijene

Obrazloženje suda još se čeka i bit će poznato kasnije tijekom dana. Dnevnik Kommersant piše da ništa u sudskom procesu nije ukazivalo na to da je uloga Samucevič bila drukčija od ostale dvije. No ranije je isti dnevnik pisao da je Samucevič jedina od tri uhićene aktivistice koja prilikom izvođenja provokacije nije skakala pred oltarom.

'Sretna sam što su me pustili, no rastrojena sam zbog ostalih djevojaka', prenosi riječi Samucevič dnevnik Kommersant. Kazna joj je promijenjena u uvjetnu. Zanimljivo, Samucevič je samo tjedan dana prije oslobađanja otpustila odvjetnicu Violettu Volkovu i angažirala dvoje novih stručnjaka. U medijima su se pojavile dvije verzije zašto je to učinila: po jednoj, na Samucevič su pritisak izvršili istražitelji želeći unijeti razdor u represiranu trojku, a po drugoj je osuđenica bila nezadovoljna samoreklamom dotadašnje zastupnice.

Podsjetimo, tri članice skupine Pussy Riot osuđene su u kolovozu na čak dvije godine zatvora zbog performansa nazvanog 'Punk molitva: Bogorodice Djevo, otjeraj Putina' koji su zimus izvele u Hramu Hrista Spasitelja u centru Moskve. Bilo je to vrijeme predizborne kampanje, a Pussy Riot su prosvjedovale protiv svrstavanja vodstva Ruske pravoslavne crkve uz svjetovni režim u Kremlju. Potom su optužile patrijarha Kirila da ne vjeruje u Boga, nego u Vladimira Putina.