ATOMSKA PRIJETNJA

Iranci bi mogli do nuklearne bombe za godinu dana

20.05.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Iranci bi za jednu do tri godine mogli proizvesti jednostavnu nuklearnu bombu, a za idućih pet godina i nuklearnu bojnu glavu, ocijenila je skupina američkih i ruskih znanstvenika.

Oni smatraju da Iran radi na naprednoj raketnoj tehnologiji i na razvoju balističkih raketa koje mogu lansirati 1.000 kg tešku nuklearnu bojnu glavu na daljinu od 2.000 kilometara te da bi se to moglo realizirati u idućih šest do osam godina.

Stručnjaci iz EastWest Institutea, nevladine organizacije koja se bavi globalnim pitanjima, izvijestila je kako se prvi put sastalo šestero američkih i šestero ruskih stručnjaka koji su na temelju istraživanja donijeli zajedničke zaključke o potencijalnoj opasnosti koja svijetu prijeti od iranskog nuklearnog i raketnog potencijala. Zaključke su u veljači iznijeli američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost, generalu Jamesu Jonesu, ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i tajniku ruskoga vijeća sigurnosti Nikolaju Patruševu.

U izvješću stoji kako Iranci niječu da imaju program razvoja nuklearnog oružja no stručnjaci tvrde da "vlada nije dala zadovoljavajuće odgovore na pitanja o mogućim vojnim dimenzijama toga programa". Iranci nastavljaju s procesom obogaćivanja urana, no nije poznato jesu li već odlučili početi proizvoditi nuklearno oružje.

Do veljače 2009. Iranci su proizveli 1.010 kilograma nisko obogaćenog urana, što je dovoljno za izradu jedne bombe, ako se on pretvori u visoko obogaćeni uran. Za proizvodnju urana koji se koristi u izradi oružja Iranci bi se trebali 'riješiti' nuklearnih inspektora iz IAEA (Međunarodne agencije za nuklearnu energiju) koja kontrolira i nadzire proizvodnju nisko obogaćenog urana i proces njegova obogaćenja.

"U roku od tri godine mogla bi se proizvesti nuklearna bomba, a za proizvodnju nuklearne bojne glave bit će potrebno još pet godina", stoji u izvješću te se dodaje kako je u ovome trenutku nemoguće predvidjeti koliko će vremena biti potrebno da zemlja proizvede modernu interkontinentalnu balističku raketu. Stručnjaci procjenjuju da bi za to, bez dodatne tehnologije izvana, moglo proći od 10 do 15 godina. Zaključili su da za sada nema opasnosti ni naznaka da bi Iran mogao predstavljati takvu opasnost za svijet u vojnom pogledu.