Svijet NIŠTA OD REFERENDUMA

Španjolski parlament zaustavio katalonsku neovisnost

Španjolski parlament je u utorak glasovao da se zaustavi održavanje katalonskog refrenduma o neovisnosti, izvijestile su agencije u srijedu rano ujutro.

Prijedlog da se referendum dopusti iznijela je u donjem domu parlamenta katalonska stranka ERC no na glasovanju su ga odbacili vladajući konzervativci (PP), koji imaju apsolutnu većinu, oporbeni socijalisti iz PSOE-a i manja stranka UPyD.

Teško zadužena sjeveroistočna španjolska regija koja ostavaruje petinu španjolske gospodarske proizvodnje krajem rujna je, prkoseći Madridu, glasovala za održavanje referenduma.

Katalonija je regionalne izbore sazvala za 25. studeni nakon što je prijedlog katalonskog čelnika Artur Masa za stvaranje odvojenih katalonskih poreznih vlasti odlučno odbio premijer Mariano Rajoy rekavši da bi one bile protivne španjolskom ustavu.

Mas je potom rekao da će tražiti referenduma o neovisnosti Katalonije i uznemirio već nervozna međunarodna tržišta zabrinuta da prezadužena Španjolska ne može nadzirati svoje financije, uvelike zbog njenih prerastrošnih regija.

Tijekom duboke recesije u Kataloniji jača želja za neovisnošću te više od polovice Katalonaca kaže da želi zasebnu državu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još