SLOVENSKA PREPUCAVANJA

Pahor je kriv za Rehnov 'loš prijedlog'

20.05.2009 u 11:08

Bionic
Reading

Izvorni prijedlog Ollija Rehna za rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom je za Sloveniju loš, ali je to posljedica slabijeg djelovanja Pahorove vlade u odnosu na prethodnu, izjavio je u srijedu zastupnik u slovenskom parlamentu Milan Zver.

Zver je potpredsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, i nositelj njene izborne liste na skorim izborima za Europski parlament.

Iako je Slovenija članica EU-a, a Hrvatska ne, Europska komisija Rehnovim je prijedlogom dala ponudu koja je "suprotna slovenskim interesima", pa bi je Slovenija trebala odbiti ako se ne usvoje njene dopune, naveo je Zver u razgovoru koji je s njim kao kandidatom za eurozastupnika objavila Slovenska tiskovna agencija STA.

No, Zver je za "loš prijedlog" koji je Slovenija dobila od Rehna optužio premijera Boruta Pahora, uz tvrdnju da vlada nije dovoljno lobirala niti pazila na slovenske interese, te da je otvorenom blokadom hrvatskim pristupnih pregovora otežala slovensku pregovaračku poziciju i ugrozila ugled važnog regionalnog igrača EU-a na Balkanu.

"Međunarodni položaj Slovenije pogoršao se istog trenutka kad je novi premijer Borut Pahor promijenio taktiku sređivanja odnosa s Hrvatskom. Time je vjerojatno pažnju (slovenske) javnosti s unutarnjih problema želio skrenuti na vanjsku politiku", rekao je među ostalim u razgovoru Zver, osvrćući se na otvorenu blokadu hrvatskog pristupnog procesa pod vladom Boruta Pahora.

"Na žalost, Rehnov prijedlog pokazatelj je koliko u ovom trenutku stvarno vrijedimo u Europskoj uniji. Čini se da nas je u tome pretekla država koja nije u Europskoj uniji, ali je očito bolje znala zastupati svoje interese", rekao je Zver u vezi s Rehnovim prijedlogom, te trenutačnim odnosima Slovenije i Hrvatske.