MERKEL U ATENI

Od prazne simbolike do zacementiranih predrasuda

10.10.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Šestosatni posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Ateni popraćen je masovnim prosvjedima stanovništva, velikim policijskim prisustvom na ulicama, sastankom s premijerom Antonisom Samarasom te porukom da Grčku čeka svjetlo na kraju tunela – tko dotad preživi

Prije nego će se Angela Merkel, nakon dužeg perioda, zaputiti u Grčku – državu koja je na rubu društvenog raspada zbog mjera štednje koje prvenstveno nameće njemačka kancelarka – komentatori njemačkih medija su naoštrili pera i kancelarki poručili da 'mora ostati čvrsta'. Njemački visokotiražni i vrlo utjecajni tabloid Bild je izrazio još jednom uvrijeđenost dijela nacije zbog navodne nezahvalnosti Grka: 'Grci bi se za posjet Angele Merkel trebali pripremati s njenim posterima i zastavama Njemačke, jer nitko toj nestabilnoj zemlji nije pomogao više nego Njemačka svojim novcem i garancijama. Ali umjesto zahvalnosti, ulice Atene bit će poprište vrijeđanja gošće iz Njemačke. Njemačka kancelarka Grcima može donijeti samo gorku istinu, a to je da novu novčanu pomoć zaslužuju ako konačno urade domaću zadaću.' Uostalom, pisao je Bild, 'dosta je dosta', misleći na 'krvarenje novca njemačkih poreznih obveznika' za transfuzije Grčkoj.

Financial Times je isticao da je Merkeličin posjet Ateni 'vjerojatno najteži i najdelikatniji vanjskopolitički put kancelarke', dok se konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung pitao zašto Merkel baš sada putuje u Grčku, u kojoj nije bila nekoliko godina, iako je cijelo vrijeme odlučivala o njenoj sudbini.

Ako je suditi po reakcijama tih i ostalih njemačkih medija, Angela Merkel je posjet Grčkoj odradila uspješno, bez obzira na sve što se usput događalo. Masovni prosvjedi i ulični neredi očajnih Atenjana (a među njima je bio i predsjednik njemačke tvrdoljevičarske stranke Die Linke!), tisuće policajaca koji bacaju suzavac i potpuno paraliziran grad zapravo su bili očekivana dobrodošlica za Merkel, kao i njeni posteri (baš kako je poželio Bild), ali sa svastikom preko lica njemačke kancelarke, što naročito smeta Nijemcima, osjetljivima na svoju nacističku prošlost.


'Nismo Četvrti Reich', poručio je u komentaru objavljenom nakon odlaska Merkel iz Atene FAZ: 'Još nigdje njemačka kancelarka nije tako dočekana: istovremeno s vojnim počastima i zastavama na kojima se nalaze svastike. Iz službenih krugova Atene se unaprijed moglo čuti da prosvjede ne treba precijeniti te da niti jedna vlada nema interesa dodatno opteretiti odnose Atene i Berlina.' I doista, Merkel i Antonis Samaras su se jako trudili davati prijateljske i optimistične izjave, pa je njemačka kancelarka naglašavala prijateljstvo i partnerstvo dviju zemalja, dok je grčki premijer ponajviše bio sretan zbog toga što mu se ipak nije raspala vlada.

Ali FAZ upozorava da će 'biti još teže provesti u Grčkoj nove mjere štednje', o kojima ovisi kakav će biti izvještaj 'trojke' (Europska komisija, Europska centralna banka i Međunarodni monetarni fond), o kojem pak ovisi još financijske pomoći koja Ateni treba.

Mnogo oštriji u svojoj procjeni Merkeličina posjeta je Der Spiegel, koji tekst naslovljava s 'Ljubazne geste u Villi Maximos' (sjedištu grčkog premijera), a u njemu ocjenjuje da 'osim simbolike susret Merkel i Samarasa nije donio ništa više'. Sarkazam u članku je još snažniji: 'Ipak je nešto donijela: u celofan i zlatnu mašnu zamotanu korpu s poklončićima. Angela Merkel, njemačka kancelarka i najomraženija osoba u Grčkoj, stajala je pred sofom u uredu grčkog premijera i poklon-paket predala osobno Antonisu Samarasu.' Dok vani 'lete helikopteri', Merkel i Samaras dva sata razgovaraju ni o čemu, pokazujući da je važno biti 'intenzivno u kontaktu', kako kasnije rekoše na press-konferenciji.

Za ljevičarski Die Tageszeitung posjet Merkel Ateni 'dolazi prekasno', a odnos Grčke i Njemačke je odavno ugrožen i obilježen 'predrasudama'. 'Problem je u tome što su obje vlade propustile reagirati na resantimane, glasine i huškanje naroda, koje vlada u njihovim državama. U Ateni je Merkel glavni krivac za grčku katastrofu, a u Njemačkoj se stalno govori o lijenim Grcima', piše Die Tageszeitung i konstatira da je posjet kancelarke Grčkoj – obilježen svastikama i brutalnošću policije nad Atenjanima – samo još više zacementirao takvo stanje.