PROMJENA DUHOVNOG IDENTITETA

Dramatičan pad broja vjernika u Americi

09.10.2012 u 17:57

Bionic
Reading

Svaki peti odrasli Amerikanac više ne pripada tradicionalnim vjerskim zajednicama, pokazuje istraživanje instituta Pew. Dokaz je to besprimjernih promjena američkog duhovnog identiteta, koji potresa društvo na više razina - od dobročinstva do politike. Unatoč tome, Amerikanci u velikoj većini nisu 'bezbožnici': mnogi se mole, vjeruju u boga i njeguju duhovne običaje

Broj onih koji ne pripadaju tradicionalnim vjerskim zajednicama dramatično je porastao u posljednja dva desetljeća. Oko 19,6 posto Amerikanaca kažu da nisu 'ništa određeno', da su agnostici ili ateisti - porast je to od osam posto u odnosu na 1990. godinu.

Trećina odraslih mlađih od 30 godina kaže to isto. Pew je anketiranima ponudio više od 12 mogućih odgovora, uključujući 'protestant', 'katolik', 'nešto drugo' i 'ništa određeno'.

Po prvi put, Pew je izvijestio i da je broj Amerikanaca koji se identificiraju kao protestanti pao ispod 50 posto - točnije, zaustavio se na 48 posto. No SAD je još uvijek veoma tradicionalna država kada je u pitanju religija jer se 79 posto stanovnika još uvijek identificira s nekom vjerskom skupinom.