TABLICA POPULARNOSTI

Papa-test umalo pobijedio Aleksandra Velikog

20.05.2009 u 10:22

Bionic
Reading

Poslije Aleksandra Velikog, na listi najznačajnijih Grka svih vremena našao se jedan liječnik - Georgios Papanicolau koji je izmislio test za rano otkrivanje raka materice, rezultat je istraživanja koje je provela grčka tv postaja Sky

Drugo mjesto, odmah iza slavnog makedonskog vojskovođe koji je osvojio svijet, nije zauzeo ni filozof ni slavni državnik, poput Sokrata ili Perikla, ni političar, već dr. Georgios Papanicolau (1883-1962) koji je ostao zapamćen po testu, popularno nazvanom papa-test, za rano otkrivanje malignih stanica.

Znanstvenik je ovjekovječen brončanom statuom u Ateni i likom na novčanicama od 10.000 drahmi, Papanicolau je davne 1928. godine po prvi put predstavio svoj čuveni test, jeftin i lako primjenljiv za rano otkrivanje kancerogenih i predkancerogenih stanica.

Na trećem mjestu najznačajnijih Grka svih vremena našao se Theodoros Kolokotronis, general koji je vodio rat za nezavisnost od Turaka.

Potom slijede Sokrat, Platon, Ioannis Kapodistrias, prvi šef nezavisne Grčke države, zatim Eleftherios Venizelos, premijer i 'otac nacije'.

Na devetom i desetom mjestu su Periklo i Konstantin Karamanlis, stric sadašnjeg grčkog premijera koji je obnovio demokraciju nakon diktature.