OSVJEŽENI CAMERON

Britanci se pripremaju za referendum o EU

09.10.2012 u 12:32

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron snažno je podržao referendum o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji. Cameron je ocijenio da je referendum 'najčišći, najzgodniji, najjednostavniji i najrazumniji' način da se dobije 'svjež pristanak' britanskog elektorata za članstvo u Europskoj uniji u kojoj će, prema viđenju britanskog premijera, nakon krize eurozone položaj Velike Britanije biti ponešto promijenjen

Cameronovo zeleno svjetlo referendumu nesumnjivo će naići na široko odobravanje mnogih unutar vlastite stranke koje je užasnuo njegov nastup tijekom vikenda, kada je sugerirao da bi javnost mogla dati svoj pristanak daljnjem članstvu u EU tako što će na idućim izborima glasati za Konzervativnu stranku.

Bilo je to daleko od referenduma koji traže mnogi konzervativni zastupnici. Cameron se međutim nastavio protiviti 'da - ne' referendumu o članstvu Britanije u EU, zalažući se radije za podršku javnosti Europskoj uniji u kojoj će vladati nova pravila.

'Europa se mijenja, eurozona će se integrirati, oni će zajedno raditi više stvari i mislim da je to u redu - to je nužno ukoliko misle spasiti zajedničku valutu', rekao je Cameron za BBC Radio 4.

'To Britaniji otvara mogućnost da unutar Europe dobije novu, svježu poziciju. Posvećen sam tome da učinimo sve da na putu prema idućim izborima dobijemo tu novu poziciju, a potom da tražimo pristanak za tu poziciju', rekao je Cameron.

'Razlog zbog kojeg sam se oduvijek protivio referendumu po principu 'unutra - van' jest taj što nisam ni za izlazak, niti sam zadovoljan  statusom quo – želim promijeniti status quo', rekao je Cameron.

'No oduvijek sam govorio da, kada postignemo tu novu poziciju, ona treba dobiti potvrdu ili na referendumu ili na općim izborima', rekao je britanski premijer.

'Referendum je očito najčišći, najzgodniji, najjednostavniji i najrazumniji način da se to učini', rekao je Cameron.