Svijet SKANDAL NA OTOKU

BBC se ispričao ženama koje je zlostavljao Jimmy Savile

Britanski BBC u ponedjeljak se ispričao ženama koje tvrde da ih je jedna od glavnih zvijezda te televizije seksualno zlostavljala prije više desetljeća, ali u Britaniji se sve glasnije postavlja pitanje uloge i ponašanja BBC-a, televizije koju financira država, u tom slučaju.

Svoj status zvijezde i uglednoga humanitarca zloupotrijebio je Jimmy Savile, ekscentrični BBC-jev spiker koji je umro lani s 84 godine.

Savile je bio poznat po dugoj plavoj kosi, osebujnu karakteru i osobnosti 'većoj od života'. Volio je pušiti cigare, nositi trenirke i smišljati nove izraze od kojih su neki ušli i u rječnik.

Taj nekadašnji DJ vozio se Londonom u Rolls Royceu, a kraljica Elizabeta nagradila je njegov humanitarni rad 1990. titulom viteza. Kad je lani umro, pokopan je u trenirci, a pozlaćeni je lijes bio izložen u jednome hotelu.

No prošli je tjedan njegov ugled doveden u pitanje, jer je BBC-ju konkurentska kuća ITV prikazala dokumentarac o Savileovu seksualnom napastovanju niza žena. Stvar se uzburkala i počela su se postavljati za BBC neugodna pitanja o tome tko je što znao.

U ponedjeljak je novi šef BBC-ja George Entwistle obećao da će kompanija u potpunosti surađivati s policijom u istrazi.

"Te su žene doživjele nešto grozno i zbog toga mi je istinski žao", rekao je, kao prva osoba iz BBC-a koja je izrazila žaljenje zbog navodnih događaja. "Želio bih se u ime ove organizacije svakoj od njih ispričati zbog toga što su ovdje pretrpjele".

Neke žene kažu da ih je Savile zlostavljao kad su imale tek 12 godina. Po njihovim riječima, na BBC-ju je u sedamdesetima i osamdesetima, u vrijeme najveće Savileove slave vladala kultura seksualnog zlostavljanja. Neke su djevojke čak napadnute u prostorijama BBC-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još