PODRŠKA SAMARASU

Merkel putuje u Grčku u znak poštovanja i priznanja

07.10.2012 u 22:59

Bionic
Reading

Putovanje Angele Merkel u Atenu u utorak znak je 'poštovanja' i 'priznanja', rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, dok oporba poziva kancelarku da jasno pokaže svoju 'solidarnost' s Grcima

Kancelarkin posjet je 'čin priznanja za grčku vladu koja je zbog svoje reformske politike izložena snažnom pritisku', rekao je ministar u razgovoru za dnevnik Bild koji će izaći u ponedjeljak.

Grci zaslužuju 'pravdu i poštovanje', istaknuo je njemački ministar.

U petak je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao da Merkel posjetom Ateni, prvim od početka financijske krize, želi 'poduprijeti' grčkog premijera Antonisa Samarasa čije 'zalaganje za reformu' pohvalno ocjenjuje.

U nedjelju navečer, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je za javnu televiziju ZDF da svrha kancelarkina posjeta nije razgovarati o 'onome o čemu će se očitovati trojka'.

'Trojka će reći je li Grčka ispunila svoje obveze. To je uvjet za isplatu iduće tranše programa pomoći', istaknuo je ministar.

Grčka želi što prije dobiti isplatu 31,5 milijarda eura u okviru međunarodne financijske pomoći vrijedne 130 milijarda eura koja joj je zimus odobrena.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz iz oporbenog SPD-a (socijaldemokrati) pozvao je Merkel da se zauzme za Grke.

Nijemci moraju pokazati da je i u njihovu interesu pomoći Grčkoj i ne smiju se ponašati poput 'bogatog rođaka koji je pametniji od svih', izjavio je za regionalni dnevnik Leipziger Vokszeitung koji izlazi u ponedjeljak.

Riječ 'solidarnost' izgovorio je i predsjednik skupine FDP-a (liberali, članovi koalicijske vlade) Rainer Bruederle, inače strog prema Ateni.

Kancelarkin posjet je 'jasan znak naše solidarnosti s Grčkom', rekao je za list Welt am Sonntag.