DVA LICA ISTINE

BiH političari različito tumače Bidenove poruke

20.05.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Joseph Biden i visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana sastali su se u utorak navečer u Sarajevu s čelnicima osam vladajućih i oporbenih stranaka u Bosni i Hercegovini kako bi ih potaknuli na provedbu reformi te na dogovor o nužnim ustavnim promjenama.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost, Solana je novinarima rekao da su bosanskohercegovačkim političarima prenesene "jasne poruke" o tome što bi valjalo poduzeti.

"Mislim da će uslijediti više anagažiranja poličkih lidera (iz BiH) te da ćemo vidjeti bolje odnose BiH i međunarodne zajednice", kazao je Solana.

Potvrdio je da se raspravljalo i o mogućim ustavnim promjenama u BiH pri čemu se istaknulo da bi se one morale provesti prije općih izbora što će se u toj zemlji održati 2010. godine.

"Ne budu li cjelovite (ustavne promjene), nužno je provesti promjene nekih osnovnih elemenata koji će dovesti do strukture vlasti mnogo efikasnije nego što je sada", izjavio je Solana.

Bosanskohercegovački političari različito su komentirali razgovore s Bidenom i Solanom

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je kako je sada potpuno jasno kakve zakone valja usvojiti da bi se nastavio proces reformi u zemlji.

"Ako ih ne usvojimo, treba sasvim jasno reći tko ih ne usvaja i zbog koga nismo bliže Europi", izjavio je Silajdžić dodajući kako je iznio osobno stajalište da bi tražene zakonske reforme morale biti provedene do kraja godine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik novinarima je kazao da ga "raduje (Bidenova) potpora Daytonskom sporazumu".

"A to znači i Republici Srpskoj, kako je on (Biden) i rekao, i njegova potpora europskom putu BiH", bio je kratak Dodik nakon sastanka.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je da političari iz BiH sada moraju pokazati dozu hrabrosti i iskoristiti priliku koja im se nudi.

"Smatram da je predstojeće razdoblje šansa za BiH koju ne smijemo propustiti", izjavio je Ljubić

Predsjednik vodeće oporbene stranke Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija ocijenio je da je najvažnija i najbolja vijest, iako ne za sve "to što je Amerika tu" no istodobno je upozorio da promjena neće biti dok odgovorni za to ne obave svoj posao.