PUSIĆ NA KOSOVU

'Hrvatska se 2013. neće nigdje odseliti'

05.10.2012 u 18:35

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u petak u Prištini s kosovskim kolegom Enverom Hoxhajem o suradnji dviju zemalja na području euroatlantskih integracija, gospodarskoj suradnji i položaju dviju manjina, priopćeno je iz Ureda glasnogovornika Ministarstva

'Hrvatska podupire Kosovo na putu u EU i NATO', kazala je Pusić na konferenciji za novinare, ističući da je sam proces reformi koji svaka zemlja mora proći iznimno važan.

'Iz našeg vlastitog iskustva mogu reći da je to vrlo dobra vježba u izgradnji institucija i države', dodala je Pusić. Također je kazala da je za Hrvatsku pitanje nezavisnosti Kosova 'završena rasprava'.

'Očito je da je Kosovo nezavisna zemlja. Ona funkcionira na taj način i mi želimo da Kosovo i druge zemlje regije pronađu politički način kojim mogu napredovati i funkcionirati što je bolje moguće', rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Pusić je također istaknula da Hrvatska ima tri područja koja smatra prvim krugom interesa svoje vanjske politike, a to su regija, EU i južno Sredozemlje.

'Ako sve bude kako treba, Hrvatska 1. srpnja 2013. ulazi u EU, ali se nigdje neće odseliti i za nas je regija apsolutno ključna tema', istaknula je Pusić. Objasnila je da Hrvatska nije niti želi biti umorna od regije, već da je preuzimanje odgovornosti za stabilnost regije i odnose s drugim zemljama njezina 'dodana vrijednost'.

'Hrvatski interes je da živi u stabilnoj regiji, mislim da je Hrvatska dovoljno politički zrela da razumije da je važno postići cilj koji želiš, a to je stabilnost i normalni odnosi među zemljama u regiji', rekla je ministrica.

Prema njezinim riječima, Hrvatska ne želi ostaviti samo pozitivan prvi dojam i pokazati da je najdalje otišla u reformama od drugih. Pusić poručuje da se ne želimo isticati onim što smo prošli, 'često vrlo teško, uključujući i vrlo bolne reforme', već surađivati s drugim zemljama.

'Ako je to dobra platforma, a mislim da jest, i za razvijanje dobrih odnosa između Srbije i Kosova, tu smo', poručila je Pusić.

Govoreći o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Kosova, Pusić je kazala da postoji puno zajedničkih interesa i mogućih zajedničkih dobitaka. Potrebno je, rekla je, osnažiti gospodarsku suradnju i 'radit ćemo u tom pravcu'. O tome će, kako je najavila, sljedeći mjesec razgovarati dvoje premijera. 'Puno je zanimljivih političkih i gospodarskih projekata pred nama', kazala je Pusić.

Izrazila je zadovoljstvo što će hrvatska manjina na Kosovu biti priznata u ključnim državnim dokumentima te izrazila nadu da će biti zastupljena i u kosovskom parlamentu.

Pusić inače u Prištini sudjeluje na konferenciji pod nazivom 'Partnerstvo za promjene: Jačanje uloge žena' koju je otvorila kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, a u nazočnosti, između ostalih, bivše američke državna tajnica Madeleine Albright.