Svijet ISPRIKA I ISTRAGA

Sirija ne želi rat, traže se krivci za napad na Tursku

Sirija ne želi eskalaciju ni s jednom susjednom zemljom, pa tako ni s Turskom, izjavio je u četvrtak pred novinarima sirijski veleposlanik u UN-u Bašar Džafari

"Najveći interes sirijske vlade je očuvati dobrosusjedske odnose s Turskom", rekao je veleposlanik. "U slučaju pograničnog izgreda između dviju država, vlade moraju djelovati mudro i razumno", dodao je.

No pozvao je Tursku na "suradnju radi nadzora zajedničke granice" kako bi se spriječio "ulazak naoružanih skupina", optuživši neke od njih da su počinile napade u Siriji.

U turskom protuudaru u četvrtak ujutro na sirijske položaje preko granice "ranjena su dva sirijska vojna časnika", dodaje veleposlanik.

Potvrdio je da je sirijska vlada "uputila najiskreniju sućut" Ankari zbog granatiranja u srijedu u kojemu su poginuli turski civili i pokrenula "ozbiljnu istragu" o tome odakle je otvorena vatra.

No na pitanje o mogućoj sirijskoj isprici, odgovorio je samo da "istraga još traje".

Veleposlanik je kazao da je predsjedatelju Vijeća sigurnosti u listopadu, gvatemalskom veleposlaniku Gertu Rosenthalu, poslao pismo u kojemu obrazlaže sirijsko stajalište i još jedno pismo u kojemu traži od vijeća da osudi napade na Alep.

Najmanje je 48 osoba ubijeno, većinom vojnici, a stotinjak je ranjeno u srijedu u trostrukom napadu autobombom u Alepu, velikom gradu na sjeveru Sirije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još