VOJNE TRUBE

Turska prekinula granatiranje Sirije

04.10.2012 u 19:36

Bionic
Reading

Topnička paljba koju je turska vojska osula po položajima sirijskih snaga kao odgovor na bombardiranje turskog mjesta Akcakalea uz granicu sa Sirijom dan ranije, prekinuta je tijekom dana, doznaje se od mjesnog sigurnosnog izvora

Nakon prvog turskog protuudara u satima nakon sirijskog napada, turska vojska je u četvrtak u zoru nastavila granatiranje do 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, dodao je za agenciju France Presse taj izvor koji nije htio otkriti identitet.

Stanovnici Akcakalea, kojih je pet poginulo a desetak ranjeno u sirijskom bombardiranju, potvrdili su za AFP da su turski topovi raspoređeni duž granice umuknuli tijekom jutra.

"Tursko granatiranje nije neprekidno. Ono se događa i događat će se po potrebi", rekao je nešto ranije jedan turski dužnosnik.

Na meti turskih topova bilo je područje oko sirijskog graničnog prijelaza Tal al-Abiada, napose položaji snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u Rasm al-Gazalu.

Po informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), u turskom vojnom protuudaru poginulo je "više sirijskih vojnika".

Turski parlament je u četvrtak prihvatio dokument kojim odobrava turskim snagama da vojno interveniraju u Siriji, ali vlada u Ankari tvrdi da ne želi rat sa susjedom kojeg je međunarodna zajednica jednoglasno osudila.