AMERIČKI ZLOČINI

Vaziristan - najopasnije mjesto na Zemlji

05.10.2012 u 07:09

Bionic
Reading

Pakistanska regija Vaziristan smatra se najopasnijim mjestom na Zemlji. Razlog tome su konstantni napadi bespilotnih letjelica koje šalje američka vojska u ratu protiv talibana, ali koji istovremeno rezultiraju velikim brojem civilinih žrtava te ogromnim psihološkim pritiskom na tamošnje stanovništvo, javlja BBC

Komarci. To je riječ koju stanovništvo Vaziristana, pakistanske pokrajine na granici s Afganistanom, koristi kada govori o američkim bespilotnim letjelicama (tzv. drones), koje već mjesecima siju smrt u ovom dijelu svijeta. Razlog tome je karakterističan zvuk koji bespilotne letjelice proizvode, neugodno zujanje koje ostaje u glavi i nakon što su obavile svoj krvavi zadatak.

Ljudi koji žive u Vaziristanu su u međuvremenu doslovno izludjeli od konstantnih napada, kojima je nominalni cilj ubiti talibanske borce i pripadnike Al Kaide, što očito ne isključuje sustavno ubijanje civila. Da bi se uopće moglo zaspati u Vaziristanu, mnogi su počeli redovito uzimati tablete za spavanje jer inače ne mogu prestati slušati potencijalno zujanje 'komaraca', koji će im onda sravniti kuću za zemljom i ubiti djecu. Događa se i da se stanovnici zbog s politikom nepovezanih svađa međusobno prijavljuju kao suradnici islamističkih terorista i Al Kaide, dok se Amerikanci baš i ne trude uvijek sve detaljno provjeriti prije nego pošalju bespilotne letjelice.

Novinar BBC-a ističe da je tijekom njegovih 25 dana u regiji Vaziristan bilo četiri napada bespilotnih letjelica, no da ih zna biti i mnogo više. Primjerice, 26. svibnja je pogođena zgrada u centru grada Miranshah, a ubijeno je troje ljudi, tek pola kilometra udaljena od hotela u kojem je odsjeo novinar. Zaključak je jasan: svatko u svakom trenutku, bez obzira je li taliban ili nije, može izgubiti život ili najbliže u napadu američkih bespilotnih letjelica. Identiteti ubijenih u tom napadu nisu mogli biti utvrđeni, s obzirom koliko su tijela bila unakažena.

Nevladina udruga Ured za istraživačko novinarstvo procjenjuje da je u ovakvim napadima ubijeno između 2.500 i 3.300 ljudi, od kojih je civila bilo najmanje 474, a najviše skoro 900! Naravno, do preciznih podataka je nemoguće doći jer pakistanske vlasti onemogućavaju pristup novinara u Vaziristan, dok Amerikanci ne nude nikakve službene informacije o tome koliko su civila poubijali.

Na pogubnost ovakvog američkog pristupa u borbi protiv talibana i Al Kaide upozorava se i u detaljno istraženom izvještaju 'Living under Drones' ('Život pod bespilotnim letjelicama'), u kojem se procjenjuje da su tek dva posto ubijenih visokopozicionirani vođe talibana. Na problematičnu i nezakonitu praksu administracije Baracka Obame u masovnom korištenju bespilotnih letjelica za ubijanje civila odavno upozorava i ugledni američki pravnik i novinar Glenn Greenwald, koji smatra da oni koji naređuju te napade moraju snositi krivičnu odgovornost.

Talibani, naravno, nemaju namjeru odustati zbog napada bespilotnih letjelica, a ni američka vlada. Između njih su stanovnici Vaziristana, izluđeni, uplašeni i svjesni da u svakom trenutku mogu biti ubijeni kao nevažna kolateralna šteta.