Svijet PRVA TV DEBATA

Romney preuzeo inicijativu, Obama predugo odgovarao

U Denveru je održano prvo od tri televizijska sučeljavanja u američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji u kojoj je kandidat Republikanske stranke Mitt Romney preuzeo inicijativu i optužio aktualnog predsjednika i kandidata Demokratske stranke Baracka Obamu za loše stanje u američkom gospodarstvu

Prije ovoga sučeljavanja ankete su prednost davale Obami pa je Romney bio prisiljen krenuti u napad kako bi preokrenuo situaciju.

Glavna tema 90-minutnog sučeljavanja bili su porezi, zdravstvena skrb i uloga vlade u upravljanju gospodarstvom. Romney je optužio Obamu za poroznost vladine politike koja je dovela do toga da je stopa nezaposlenosti u SAD-u 8,1 posto.

'Zabrinut sam jer smo na putu koji ne donosi uspjeh. Predsjednikovo viđenje situacije slično je onomu koje je imao prije četiri godine, a to znači veću potrošnju i veće poreze. Takvo curenje novca nije pravi odgovor za stanje u kojem se Amerika nalazi', rekao je Romney.

Obama je kazao kako Romney predlaže jednake mjere za smanjenje poreza kakve je kongresu predstavljao George W. Bush 2001. i 2003. godine.

'Zahvaljujući tomu, suficite je zamijenio deficit, a sve je kulminiralo najvećom krizom od vremena Velike depresije', izjavio je Obama.

Prva debata predsjedničkih kandidata protekla je bez bombastičnih izjava, već su oba sudionika ukazivala na razlike u svojim stajalištima putem statističkih pokazatelja i činjenica.

Romney je tijekom rasprave davao odrješitije i kraće odgovore, a Obama zvučao više profesorski, a njegovi su odgovori bili predugački.

Debatu je vodio najugledniji voditelj PBS-a Jim Lehrer, a procjenjuje se kako ju je putem malih ekrana pratilo oko 60 milijuna gledatelja.

Do kraja predsjedničke kampanje predviđena su još dva televizijska sučeljavanja predsjedničkih kandidata, a jednom će se, i to 11. listopada, sučeliti i kandidati za potpredsjednika, Joe Biden i Paul Ryan.

Američki predsjednički izbori održat će se 6. studenoga.
218205,216016,216373,215550
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još