POLITIČKI SHOW

Uoči debate Obama vodi, Romney mu za petama

03.10.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Uoči prve televizijske debate američkih predsjedničkih kandidata, predsjednik Barack Obama zadržao je vodstvo u nacionalnim anketama u odnosu na republikanca Mitta Romneyja, ali mu guverner Massachusettsa i dalje 'puše za vratom', pokazala je najnovija anketa televizije NBC i Wall Street Journala

Među biračima koji su izjavili da će izaći na izbore, Obama vodi s 49 posto prema Romneyjevih 46 posto, što je u okvirima statističke pogreške.

U anketi provedenoj nakon stranačkih konvencija prije dva tjedna Obamina prednost je bila pet posto, 50:45 u odnosu na Romneyja.

Iako je predsjednička utrka vrlo tijesna, čini se da Mittu Romneyju potpora raste, što nadolazeću TV debatu čini još značajnijom.

U posljednjem istraživanju javnog mnijenja NBC-a i WSL-a oko 40 posto ispitanika reklo je da će debata biti 'jako važna' ili 'važna' za njihovu odluku.

Kada se analiziraju podaci u nekima od izborno ključnih, tzv. swing država, koje su u prošlosti birale i demokratske i republikanske predsjednike, Obama značajno vodi u jednoj, a u dvije se vodi 'mrtva utrka'.

Obama u Ohiju drži sigurnih 51 posto prema 43 posto, na Floridi je odnos 47:46 posto u korist aktualnog predsjednika, a u Virginiji Obama vodi s 48:46 posto u odnosu na Romneyja, pokazala je anketa.