VJEČITO NEZADOVOLJNI

Srbi će ponovno masovno na ulice

03.10.2012 u 08:14

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Srbije pozvat će građane na masovne prosvjede ako vlada u iduća dva do tri tjedna na vrati cijene ključnih prehrambenih proizvoda i energenata na iznose prije poskupljenja, upozorio je u utorak predsjednik tog sindikata Ljubisav Orbović

Niz poskupljenja uslijedio je nakon što je 1. listopada stupila na snagu odluka vlade o povećanju PDV-a sa 18 na 20 posto, što je bio dio prvog paketa mjera nove vlasti u Srbiji za stabilizaciju javnih financija.

"Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cijena ovih dana neopravdano. Dati ćemo vladi 15-20 dana da vrate cijene na razinu od prije 1. rujna. Ako to ne učini, pozvat ćemo građane na masovne prosvjede diljem Srbije", rekao je Orbović.

Val poskupljenja počeo je još prije rujna, čim se saznalo da vlada sprema mjere među kojima i povećanje PDV-a. Tijekom rujna poskupili su mnogi prehrambeni proizvodi i usluge, od mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, brašna, peciva, tjestenine, jaja, graha do voća, sokova, deterdženata i energenata do prijevoza, pojedini čak i 15 do 30 posto i više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Obiteljski proračuni su najviše osjetili poskupljenje mesa, piletina je s približno 2,4 eura poskupila na 3,2 eura, svinjski but sa 4,40 na 6,2 eura, a juneći but sa 5,40 na 6,7 eura. Jestivo ulje je poskupilo sa 1,2 na 1,8 eura, a mjesečna karta za gradski prijevoz u Beogradu s oko 26 na približno 32 eura.

"Ono što je nekada bilo sirotinjska hrana sad je misaona imenica za mnoge obitelji. Kupovna moć stanovništva Srbije drastično je opala", upozorio je Orbović i podsjetio političare na vlasti kako su prije izbora obećavali da će uspostaviti kontrolu cijena.

Udruge potrošača ukazuju da nije bilo ekonomskog opravdanja za novi val poskupljenja i tvrde kako je riječ o "zlouporabama monopolističkog položaja" pojedinih proizvođača i trgovinskih lanaca. S druge strane, na činjenicu da su mnogi iskoristili povećanje PDV-a za poskupljenja, ministar trgovine Rasim Ljajić reagirao je upozorenjem da vlast "po tom pitanju neće sjediti prekriženih ruku", ali nije precizirao što će vlada učiniti.

Vlada Srbije usvojila je 10. rujna prvi paket mjera za stabilizaciju javnih financija, među kojima su povećanje PDV sa 18 na 20 posto te ukidanje 130 parafiskalnih nameta i poreza. Tim paketom mjera plaće u javnom sektoru ograničene su na 162.000 dinara (oko 1.400 eura).

Prema najavi ministra financija i gospodarstva Mlađana Dinkića, učinci tih mjera trebali bi rezultirati uštedama od oko 26 milijardi dinara u zadnjem tromjesečju 2012. i 120 milijardi dinara 2013. godine.

Kao mjera za očuvanje standarda građana zadržana je posebna stopa PDV-a od 8 posto na hranu, ali sindikat ukazuje da se "proizvođači i trgovci nisu obazirali na vladine mjere".