MIANMAR

Hunta želi ubrzati sudski proces protiv Suu Kyi

19.05.2009 u 13:31

Bionic
Reading

Mianmarska vojna hunta želi znatno ubrzati sudski proces protiv oporbene čelnice Aung San Suu Kyi, optužene za kršenje odredbi kućnog pritvora, rekao je jedan od branitelja drugoga dana njezina suđenja.

"Mogu potvrditi da vlada nastoji ubrzati sudski proces kako bi on što prije završio", rekao je član braniteljskog tima Nyan Win. "Možda će proces završiti idući tjedan", rekao je Nyan Win.

Tužiteljstvo je u utorak predstavilo petero svjedoka koji bi trebali svjedočiti u procesu protiv Suu Kyi, među kojima su i njezine dvije kućne pomoćnice te Amerikanac John William Yettaw. Suđenje bi se trebalo nastaviti u srijedu ujutro po mjesnom vremenu.

Nobelovka Suu Kyi, optužena je da je prekršila odredbe kućnog pritvora jer je Amerikancu Johnu Yettawu 3. svibnja dopustila trodnevni boravak u svojoj kući.

Mianmarska oporba i udruge za zaštitu ljudskih prava osuđuju sudski proces protiv Suu Kyi, smatrajući ga montiranim političkim procesom kojim joj vojna hunta želi produljiti pritvor i spriječiti njezino sudjelovanje na izborima iduće godine.