ORGANIZATORI PRIDEA U BEOGRADU

'Ako zabrane Paradu, nećemo sjediti prekriženih ruku'

02.10.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Goran Miletić kaže da organizatori Pridea u Beogradu 'neće sjediti prekriženih ruku' ako on bude ponovo zabranjen. Dragan Marković Palma, predsjednik Jedinstvene Srbije koja je članica vladajuće koalicije, traži od Vlade da zabrani paradu, a Pokret Dveri zaprijetio je 'nenasilnim protestima' ako vlasti ne zabrane izložbu o odnosu kršćana i pripadnika gay populacije

Nekoliko nevladinih organizacija zatražilo je u međuvremenu od vlade Srbije i vlada članica EU da podrže sve akcije koje osiguravaju poštivanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji. 'Mi ćemo definitivno poduzeti neke korake ako bude zabranjena Parada. Svakako nećemo sjediti prekriženih ruku', rekao je Goran Miletić, jedan od organizatora Pridea, javlja B92.

On je podsjetio i da su organizatori Parade ponosa poštivali ranijih godina odluke vlasti o zabrani te manifestacije. Na pitanje koje korake će poduzeti u slučaju zabrane, on je rekao da organizatori u ovom trenutku to ne mogu reći, ali da će svakako nešto uraditi.

'Mi smo u proteklom razdoblju vrlo jasno dokazali da smo lojalni građani ove države, za razliku od nekih drugih skupina koje ne poštuju zakon i Ustav', rekao je Miletić. On je dodao da za sada nema odluke o zabrani parade i da su pokušali dobiti potvrdu takve informacije koja se pojavila u medijima. 'Pretpostavljam da će tijekom dana biti jasnija situacija i ako Parada bude zabranjena, to će biti još jedna otvorena koalicija huligana i predstavnika vlasti, budući da je upadljivo da su jučer predstavnici vlasti imali isti argument koji huligani koriste', kazao je Miletić.

Vlasti u Beogradu još nisu odlučile hoće li ove godine biti Parade ponosa. Predsjednik vlade Ivica Dačić ponovio je u ponedjeljak da će Pride biti zabranjen ako se procijeni da postoje sigurnosni rizici. 


Palma i Dveri traže zabranu

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zatražio je od vlade Srbije da zabrani održavanje Parade ponosa u Beogradu i tu manifestaciju još jednom nazvao 'paradom srama' koja predstavlja udar na obitelj i Srpsku pravoslavnu crkvu.

On je na konferenciji za novinare rekao da je razgovarao s predsjednikom vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i da ga je 'kao čovjeka zamolio da ne dozvoli održavanje šetnje', piše B92.

Marković je dodao da mu je Dačić rekao da će konačnu odluku o tome donijeti Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovi sigurnosne procjene, ali je izrazio nadu da su '99,9 posto izgledi da će šetnja biti zabranjena'.

Pokret Dveri
zatražio je potom od vlade Srbije da zabrani za sutra planiranu izložbu o odnosu kršćana i pripadnika gay populacije u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i najavio da će u suprotnom održati 'nenasilne' prosvjede zbog 'vrijeđanja vjerskih osjećaja. 'Nadamo se da će državne institucije naći hrabrosti da zabrane skandaloznu izložbu 'Ecce Homo' na kojoj je Isus prikazan kao transvestit, a najveći vjerski praznici su izvitopereni', rekao je šef informativne službe Pokreta Dveri Branimir Nešić na konferenciji za novinare.

Nešić je rekao da će ispred mjesta održavanja izložbe, čije je otvaranje zakazano za 18 sati, aktivisti tog pokreta od 17 sati postaviti štandove i dijeliti letke protiv njenog održavanja. Upita plaši li se izbijanja sukoba jer su prosvjed najavili i pokreti 1389 i Naši, rekao je da će Dveri koristiti 'gandijevske načine borbe' kako bi spriječili da izložba bude održana.

NVO: Osigurati slobodu okupljanja LGBT aktivista

Nevladine organizacije zatražile su od vlade Srbije i vlada članica EU da podrže sve akcije koje osiguravaju poštovanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji.  Od vlade je zatraženo da radi na prevenciji nasilja protiv LGBT grupa, da se bori protiv nekažnjivosti onih koji vrše nasilje nad građanima Srbije koji koriste Ustavom zagarantirano pravo na slobodu okupljanja, da šalje jasne poruke javnosti o važnosti poštovanja ljudskih prava svih građana Srbije, a naročito prava diskriminiranih i marginaliziranih grupa.