SLAVLJE MILIJARDERA

Sakašvili priznao poraz na izborima u Gruziji

02.10.2012 u 13:26

Bionic
Reading

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili priznao je poraz na parlamentarnim izborima. 'Ujedinjeni nacionalni pokret je sada u opoziciji', rekao je Sakašvili, nedugo nakon što je oporbeni čelnik, milijarder Bidzina Ivanišvili, izjavio da je uvjeren da će postati premijerom Gruzije, negdašnje sovjetske republike

Izbori u Gruziji predstavljaju prvi mirni prijenos vlasti otkako je ta država postala neovisna nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Pristaše Gruzijskog sna, stranke Bidzina Ivanišvilija, okupili su se na ulicama glavnog grada Tbilisija nakon zatvaranja birališta u ponedjeljak kako bi proslavili pobjedu, unatoč tome što je vladajući Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) predsjednika Mihaila Sakašvilija također tvrdio da je pobijedio.

Međutim, analitičari procjenjuju da bi pobjeda Ivanišvilija također mogla uvući Gruziju u razdoblje nesigurnosti. Sakašvili, koji je optužio Ivanišvilija da planira vratiti Gruziju pod okrilje Moskve, ostat će na dužnosti predsjednika dok će mu protivnik sjediti u uredu premijera.

Bilo kakvi znakovi nestabilnosti u zemlji u kojoj živi 4,5 milijuna ljudi zabrinuli bi Zapad jer je ona važna za opskrbu Europe energentima iz Kaspijskog jezera kao i zbog njezinog strateškog položaja između Rusije, Irana, Turske i središnje Azije.

Nakon prebrojanih glasova s 21 posto birališta, Gruzijski san imao je 54,3 posto glasova, a UNM 40,6 posto, priopćilo je središnje izborno povjerenstvo. Riječ je o rezultatima proporcionalnih izbora stranačkih lista, koje daju 77 od ukupno 150 zastupnika u gruzijskom parlamentu. Preostalih 73 zastupnika bira se većinski, izvan izbornih lista, a zasad nisu objavljeni rezultati za te izborne jedinice.