NACIONALISTIČKA HISTERIJA

Izmišljeno ubojstvo Grčku i Makedoniju odvelo na rub rata

11.10.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Izmišljena vijest o ubojstvu makedonskog studenta u Grčkoj gotovo je dovela dvije zemlje na rub rata. Prema pisanju Jutarnjeg lista, cijelu situaciju je zahukao izvjesni Aleksandar Samadžijev koji je studirao je u grčkom Solunu, bio ponosan na svoje makedonsko prezime i nije ga se htio odreći ni pod teškim batinama članova neonacističke stranke Zlatne zore

Branio ga je doslovno do smrti jer je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici. I manji slučajevi od ovoga dovoljni su da zaoštre ionako nategnute odnose Makedonije i Grčke. Nakon inicijalne vijesti uslijedila je nacionalistička histerija. Predsjednik Svjetskog makedonskog kongresa Todor Petrov je izjavio da se radi o otvorenom pozivu na rat, a ubrzo su se ispred grčkog veleposlanstva u Skopju okupili specijalci već spremni za žestok obračun s masom prosvjednika, makedonski mediji spekulirali su kojom bi žestinom makedonske vlasti trebale odgovoriti susjednoj Grčkoj, a napetost je rasla iz sata u sat - sve dok netko nije odlučio provjeriti je li novoproglašeni nacionalni mučenik uopće postojao. Svakodnevne informacije da su neonacisti u Grčkoj pretukli nekog imigranta bile su dovoljne da potpuno izmišljena priča bude prihvaćena zdravo za gotovo i da dovede Makedoniju do ruba rata.

Lavina dezinformacija počela se širiti Facebookom na kojemu je navodni rođak navodne žrtve objavio kako je upravo doznao da je član njegove obitelji tragično poginuo braneći nacionalnu čast. Mediji su to progutali i počeo je lov na vještice. Histerija je trajala gotovo 24 sata, a na kraju se doznalo da, zasad, nije ubijen nitko osim istine, navodi Jutarnji.hr

Grčka je policija je cijelo vrijeme tvrdila da se nikakav slučaj koji bi bio imalo sličan objavljenoj priči nije se dogodio, a događaj je demantirala i Zlatna zora čiji članovi imaju dugi povijest premlaćivanja imigranata. Makedonija sad nije prvi put u fokusu zanimanja svjetske javnosti zbog objave neprovjerene, pa čak i lažne informacije. Petrit Saračini iz Makedonskog instituta za medije smatra da način izvještavanja medija kakav je bio u slučaju navodnog premlaćivanja i smrti etničkog Makedonca u Grčkoj postaje uobičajena novinarska praksa u Makedoniji.

Jučer još nije bilo poznato postoji li uopće u Solunu student s tim imenom, je li živ ili mrtav i je li se uopće susreo s bijesnim neonacistima iz Zlatne zore, no vatra nacionalizma zapaljena ovom informacijom već se polako gasila.