BIZNIS KOD VOJNE BAZE

Obama potjerao Kineze s osjetljive lokacije

02.10.2012 u 07:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama, pozivajući se na nacionalnu sigurnost i zakon iz 1950. godine, kineskoj tvrtki Ralls dekretom je zabranio izgradnju vjetroelektrane pokraj američke vojne baze u Oregonu. Kinezi su promptno najavili da će tužiti Obamu, uz tvrdnju da je naredba američkog predsjednika protuustavna i da nitko, pa ni on, ne može biti iznad Ustava, koji štiti privatno vlasništvo i zakonsku proceduru

Slučaj tvrtke Ralls Corporation, u vlasništvu dvojice Kineza, ilustrira povećanu napetost Amerikanaca oko kineskih ulaganja, koja su se našla pod povećalom nakon što je to pitanje aktualizirano u izbornoj kampanji aktualnog predsjednika Obame i republikanskog izazivača Mitta Romneya.

Dosad nitko nije tužio američkog predsjednika zbog ovakve vrste odluka, no Ralls tvrdi da je Obama prekoračio svoje ovlasti kada je bez detaljnog objašnjenja blokirao projekt.

U petak, Obama je naredio kineskoj tvrtki da u roku od 90 dana proda svoja četiri zemljišta s vjetroturbinama u Oregonu te da u roku od 14 dana s terena pokupi svu opremu i uređaje. Odobrio je i informativne razgovore s djelatnicima i savjetnicima tvrtke Ralls, kao i provjeru svih dokumenata i računalnih zapisa tvrtke u SAD-u, kako bi se moglo sa sigurnošću zaključiti da je njegova naredba izvršena.

'Postoje uvjerljivi dokazi da bi Ralls mogao poduzeti akciju koja prijeti narušavanju nacionalne sigurnosti SAD-a', navodi se u Obaminoj naredbi.

Takva odluka donesena je nakon što je Odbor za strana ulaganja u SAD-u (Cfius), međuresorno tijelo kojemu je na čelu ministar financija Tim Geithner, naložio Rallsu da obustavi rad na projektu i spriječio tvrtku da proda zemljište bez odobrenja američke vlade.

Ralls je slučaj predao sudu, što je nagnalo Obamu da predsjedničkim dekretom, što je prvi takav slučaj od 1990, blokira stranu investiciju.

Ralls savjetuju odvjetnici Viet Dinh i Paul Clement iz Bancrofta, bivši visoki dužnosnici u administraciji predsjednika Georgea W. Busha. Pravni stručnjaci koji nisu uključeni u ovaj slučaj kažu da će se Ralls dobro namučiti da dobije bitku protiv Obame, jer sudovi nisu skloni preispitivati odluke predsjednika vezane uz nacionalnu sigurnost.

Dawei Duan i Jialing Wu, vlasnici Rallsa, ujedno su i direktori Sanyja, kineske tvrtke građevinske opreme koja ulazi u posao s vjetroelektranama. Duan i Wu planirali su koristiti Sanyjeve turbine u oregonskom projektu.

Četiri zemljišta, koja je Ralls kupio ranije ove godine, nalaze se unutar ili u krugu od pet milja zračnog prostora koji američka mornarica koristi za testiranje bespilotnih letjelica i treninge elektroničkog ratovanja.

Ralls tvrdi da u istom području bez ikakvih problema rade vjetroturbine drugih kompanija.

'Selektivno i arbitrarno izdvajanje Rallsovog projekta navodi nas na to da zadovoljenje potražimo na američkim sudovima... Uvjereni smo da će sudovi zaštititi zakonska i ustavna prava Rallsa i namjeravamo tražiti pravni lijek koji nam zakon omogućuje', navode u Rallsu.

Natalie Wyeth Earnest, glasnogovornica ministarstva financija, odgovorila je da Ralls može pokušati, ali statut Odbora za strana ulaganja u SAD-u jasno naznačuje da predsjednikove odluke nisu predmet sudskog razmatranja.

Dok Rallsu prijete veliki novčani gubici od projekta vjetroturbina, navedeni odbor razmatra dvije nove potencijalno osjetljive transakcije kineskih kompanija: 15 milijardi dolara teško preuzimanje kanadskog Nexena, koji ima naftna i plinska postrojenja u SAD-u, te ulaganje u A123, naprednog proizvođača akumulatora i baterija iz Massachusettsa koji se prethodno okoristio podrškom američke vlade.