FUNKCIONALNIJI SUSTAV

Amerikanci kreću u preustroj Federacije BiH

01.10.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Američka administracija potaknula je proces preustroja Federacije Bosne i Hercegovine čiji je cilj da se tijekom 2013. godine postigne dogovor o učinkovitijem ustroju tog bosanskohercegovačkog entiteta, ali i institucionalnoj ravnopravnosti hrvatskog naroda koji u njemu živi, objavio je u ponedjeljak sarajevski 'Dnevni avaz'

Pozivajući se na neimenovani no utjecajni diplomatski izvor uključen u cijeli proces, list tvrdi kako su pregovori o preustroju FBiH zapravo već počeli odnosno kako su SAD angažirale stručnjake koji bi trebali započeti rad na izradi konkretnih rješenja. Početkom naredne godine trebala bi biti organizirana međunarodna konferencija na kojoj će stručnjaci iznijeti svoje prijedloge, a na toj osnovi uslijedili bi pregovori s predsjednicima političkih stranaka i dužnosnicima u vlasti.

'Osnovna ideja je da se dođe do racionalizacije, a hoće li to značiti smanjenje broja županija, pripajanje (jedne drugoj) ili nešto slično, ne znamo', izjavio je izvor pojašnjavajući kako bi neke ovlasti koje sada pripadaju županijama trebalo prenijeti na razini FBiH, a istodobno bolje urediti način financiranja tog entiteta. Procjena je kako FBiH, koja se sastoji od deset županija s velikim ovlastima i sa simboličnom koordinacijom na razini entiteta, više ne može konkurirati Republici Srpskoj koja je u cijelosti centralizirana pa se u njoj znatno lakše donose i provode odluke.

Za razliku od RS koja ima jednu vladu, u FBiH ih postoji čak jedanaest te isto toliko skupština, stotinu ministara te isto toliko njihovih zamjenika kao i glomazni administrativni aparat od više tisuća ljudi koji ih opslužuje. Izvor koji je pristao govoriti o ovoj inicijativi istaknuo je kako se očekuje da rješenja ponude domaći stručnjaci i političari, ali i da neće biti dopuštena daljnja podjela po entičkim crtama pa tako ni uspostava trećeg entiteta.

'Želimo pomoći da FBiH, koja je ustrojena Washingtonskim sporazumom lakše živi, da ukloni višak administracije i ustavnih blokada, a da sve to bude rezultat unutarnjeg dogovora", kazao je izvor dodajući kako ovoga puta neće biti 'lupanja šakom o stol' ili papira kojega treba prihvatiti ili odbiti. Potporu američkoj inicijativi navodno su već dali u Europskoj komisiji, a preduvjet početka razgovora o ovom pitanju je provedba sudske odluke 'Sejdić-Finci' odnosno eliminiranje odredbi iz ustava i izbornog zakona BiH kojima se krše prava pripadnika nacionalnih manjina.