EUROPSKA PREMIJERA

Finska zabranjuje ugljen u proizvodnji struje

Bionic
Reading

Finska priprema uvođenje zabrane korištenja ugljena u proizvodnji energije do 2025. godine, čime bi postala prva europska država koja je to učinila, rekao je finski ministar gospodarstva Jyri Haekaemies. 'Smatram da možemo zacrtati kao cilj postupnu zabranu korištenja ugljena, kao prva zemlja u Europi, primjerice do 2025.', rekao je Haekaemies za vrijeme rasprave u parlamentu

Zahvaljujući energetskoj strategiji bivše finske vlade iz 2008., državni poticaji i porezna politika potiču korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje potrošnje fosilnih goriva do 2020. godine. Energetska strategija ponovno će se razmotriti i dopuniti do kraja ove godine, najavio je Haekaemies.

U ažuriranoj strategiji, 'ulaganja u obnovljivu energiju imat će ključnu ulogu', rekao je ministar gospodarstva. 'Sva uvezena energija koju možemo zamijeniti domaćim izvorima energije ne samo da otvara nova radna mjesta, već i smanjuje emisije štetnih plinova i poboljšava našu aktualnu bilancu.'

Finska uvozi sav svoj ugljen, uglavnom iz Rusije i Poljske. U posljednjih 15 godina, Finska je godišnje prosječno uvozila pet milijuna metričkih tona ugljena, po cijeni od 70 do više od 300 milijuna eura.

Fortum Oyj, najveći finski proizvođač energije, upravlja Inkoom, najvećom elektranom na ugljen od 920 megavata, koja se nalazi na južnoj obali. Ima udio i u elektrani Meri-Pori od 565 megavata na zapadnoj obali Finske, koja radi od 1994. i jedna je od najčišćih i najučinkovitijih elektrana na ugljen u svijetu, navodi Fortum Oyj na svojim internetskim stranicama.

Podsjetimo, s ciljem povećanja proizvodnje i smanjenja uvoza električne energije Hrvatska kreće u izgradnju termoelektrane na ugljen Plomin C, zbog čega će se znatno povećati količine uvezenog ugljena i emisije ugljičnog dioksida. Valja podsjetiti i na riječi premijera Zorana Milanovića, koji je nedavno žiteljima Labinštine najavio da će ih država odgovarajuće obeštetiti, podsjećajući ih da im je 'ugljen – povijest i budućnost'.