SAKAŠVILI VS. IVANIŠVILI

Gruzijci na biralištima nakon agresivne kampanje

01.10.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Gruzijski birači počeli su u ponedjeljak glasovati na parlamentarnim izborima na kojima su glavni suparnici vladajući nacionalni pokret predsjednika Mihaila Sakašvilija i oporbena koalicija koju predvodi milijarder Bidzina Ivanišvili, prenose agencije

Oko 3,6 milijuna birača pozvano je izabrati parlament od 150 mjesta, desetak dana nakon otkrića zlostavljanja zatvorenika što je potaknulo prosvjede i moglo bi utjecati na izglede vladajuće stranke.

Videosnimke mučenja zatvorenika u kaznionici u Tbilisiju potaknule su prosvjede i osudu međunarodne zajednice, a stranku predsjednika Sakašvilija dovele u vrlo osjetljiv položaj.

Predizborna kampanja Sakašvilija (44), i njegova protukandidata Ivanišvilija (56), obilovala je 'provokacijama' i 'agresivnošću', ocijenila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja će promatrati izbore pod voditeljskom palicom hrvatskog političara Tonina Picule

Sakašvili je bio miljenik Zapada koji je na vlast došao populističkom 'Revolucijom ruža' 2004., a izabran je opet 2008., kada je njegov Nacionalni ujedinjeni pokret osvojio 119 od 150 parlamentarnih mjesta. No ugled mu je padao kako su rasle optužbe za autoritarizam.

Ivanišvilijeva koalicija Gruzijski san optužuje predsjednika za autokraciju, a Sakašvili tvrdi da će Ivanišvili zaustaviti modernizaciju bivše sovjetske republike i vratiti je u doba korupcije i meteža.

Poljoprivreda je glavna gospodarska aktivnost te kavkaske države od 69.700 četvornih km i 4,5 milijuna ljudi kojih su većina Gruzijci pravoslavci, s manjinskim Armencima, Rusima, Azerima, Grcima, Osetima i Abhazima.

Nezaposlenost od 16 posto i siromaštvo s 10 posto stanovništva ispod granice siromaštva, prema podacima Godišnjaka CIA-e, bile su središnje teme kampanje.

Sakašvilijeva je stranka vodila do izbijanja zatvorskog skandala za koji stručnjaci ne znaju u kojoj će mjeri utjecati na izbore.

Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su na održavanje slobodnih i pravednih izbora državu koja teži postati članica NATO-a i koja je 800 svojih vojnika dala u koalicijske snage u Afganistanu.

Sakašvili optužuje Ivanišvilija da je trojanski konj Kremlja. No milijarder i ljubitelj umjetnosti koji je svoj dom oplemenio djelima slikara poput Freuda, Hirsta i Liechtensteina i platio 95 milijuna eura za Picassovo platno 'Dora Maar s mačkom', prozapadno je orijentiran. Taj bogataš vrijedan pet milijarda dolara (153. na Forbesovoj listi), tvrdi da s Rusijom želi izgraditi veze prekinute kratkim ratom 2008. oko odmetnute proruske gruzijske pokrajine Južne Osetije.

Neprijateljski vođena kampanja pokazuje svu krhkost gruzijske demokracije i visok stupanj netrpeljivosti prema drukčijem mišljenju, drže promatrači. Ističu da su izbori važni jer se treba pisati novi Ustav koje će ojačati ulogu parlamenta i premijera, a smanjiti ovlasti predsjednika kojemu mandat istječe 2013.

Sakašvili je vlast preuzeo pošto je Revolucija ruža srušila bivšeg predsjednika Eduarda Ševardnadzea, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Sovjetskog Saveza.