TAMILSKI IZVORI

Vođa Tamilskih tigrova je živ

19.05.2009 u 08:42

Bionic
Reading

Vođa Tamilskih tigrova Velupillai Prabhakaran živ je i zdrav i nalazi se na sigurnom, priopćili su u utorak šrilanski pobunjenici, dan nakon objave vijesti o njegovoj smrti.

"Naš voljeni vođa je živ i na sigurnom je. I dalje će predvoditi našu borbu za dostojanstvo i slobodu tamilskoga naroda", rekao je voditelj službe za međunarodne odnose Oslobodilačkih tigrova tamilskog Eelama (LTTE) Selvarasa Pathmanathan u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Tamilnet.com.

Vlada u Colombu objavila je u ponedjeljak da su ubijeni svi vođe LTTE-a, među kojima i Velupillai Prabhakaran. Smrt potonjeg potvrdili su javna televizija, dužnosnik u predsjedništvu i vojska.

Pathmanathan je u priopćenju odbacio te tvrdnje. "Predsjednik i vlada Šri Lanke su, u želji da uveličaju svoje pobjedničko slavlje, izmislili priču o pogibiji vođe LTTE-a koju odlučno odbacujemo", rekao je.

Prema izjavama vojnih dužnosnika, Prabhakaran je iz malene enklave na sjeveroistoku otoka pokušao pobjeći vozilom hitne pomoći zajedno s dvojicom svojih poručnika. No svu trojicu je ustrijelila vojska, a vozilo se zapalilo.

Tamilski tigrovi su u nedjelju, nakon 25-godišnjeg sukoba, priznali vojni poraz, a vlada Šri Lanke prvi put nakon 1983. ima nadzor nad cijelim državnim teritorijem.